Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

В търсене на петрол ЕС започва преговори с Ангола

Анголската столица Луанда

© Reuters

Анголската столица Луанда

Ангола и Европейският съюз са готови да започнат преговори за търговско споразумение тази година, след като африканската държава се присъедини към регионален търговски съюз между ЕС и шест южноафрикански държави, съобщи "Ройтерс".


"Сега сме в състояние да започнем официални преговори с Ангола, но все още няма договорена дата. Очакваме това да се случи през последното тримесечие на тази година", каза говорител на ЕС пред агенцията.


Евентуалната сделка вероятно ще увеличи износа на анголски продукти за ЕС, намалявайки дела на петрола, който в момента представлява почти целия износ за Европа.


Анголските продукти като замразени скариди, етилов алкохол, пшенични трици и банани вероятно ще се облагодетелстват най-много благодарение на очакваното вдигане на митата според оценки на ЕС. Очаква се и увеличаване на износа на петрол предвид нуждите на ЕС да намери заместител на руските горива.


По-голямата част от износа на Ангола за ЕС вече се ползва от преференциално третиране, тъй като страната беше класифицирана като слаборазвита държава.


Заради повишаването на приходите от износа на петрол тя щеше загуби тези привилегии през 2027 г., ако не беше се присъединила към регионалното търговско споразумение, което ЕС подписа с шест южноафрикански държави през 2016 г. Чрез него ЕС премахна изцяло митата и квотите за целия внос от Ботсвана, Лесото, Мозамбик, Намибия и Есватини и почти изцяло премахна митата върху южноафриканския износ, който обаче остава обект на квоти. В замяна страните от Южна Африка премахнаха митата върху до 86% от износа на ЕС.