Bulgaria

Wizz Air обяви 6 нови бази за последния месец и половина

Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air обяви, че открива първата си база в Русия - в Санкт Петербург на летище "Пулково". Плановете на превозвача са в нея да има 1 самолет, като обяви и пет нови маршрута от 18 септември.

Въпреки корона кризата, която удари сериозно точно авиационния сектор, от Wizz Air демонстрират сериозна активност през последния месец и половина. Това ще е 32-ата база, обявиха от авиопревозвача. Ден по-късно стана ясно, че следващата ще бъде в германския град Дортмунд.

В Русия съм

Авиокомпанията лети от Санкт Петербург от 2017 г., като броят на превозените пътници по линията е 250 хил. души. С базирания самолет там ще се извършват полетите по новите 5 маршрута - Залцбург, Осло, Копенхаген, Стокхолм (Скавста) и Малта.

В края на май Wizz Air обяви базата си в Тирана, където ще лети с три самолета от юли, като към настоящите 10 маршрута ще добави още 15. Новината беше предшествана от тази за нова база в Минало на летище "Малпенса" с 5 самолета и още 20 маршрута и тази в Ларнака - 2 самолета и 10 нови маршрута.

И в Близкия изток

В началото на май Wizz Air съобщи, че плановете й за тази година включват създаване на нискотарифна авиокомпания в Абу Даби. През март беше сключено споразумение, с което се формализира създаването на Wizz Air Abu Dhabi като местна авиокомпания с централа в Абу Даби в партньорство между местната ADQ (доскоро позната като Abu Dhabi Development Holding Company) и Wizz Air. Това е първата авиокомпания на Wizz Air, създадена извън Европа, която се очаква да започне дейност по-късно тази година. Полетите между София и Абу Даби започват от септември.

Полетите на Wizz Air между руския град и София бяха обявени в началото на тази година и трябваше да започнат да се изпълняват от началото на юли, като по същото време по линията обяви, че ще лети и "България ер" с известна преднина - от април. Поне такива бяха плановете на превозвачите преди началото на пандемията. До този момент директни полети между София и Санкт Петербург нямаше.

Раздвижването на авиопазара в Русия стана възможно, след като започна издаването на електронни визи през 2017 г. Първоначално бяха отворени Калининград и Калининградска област и Далечният изток - Камчатка и Чукотка, Сахалинска област, Хабаровският и Приморският край с административен център град Владивосток. Посещението на Санкт Петербург и Ленинградска област с електронна виза стана възможно от миналия октомври като част от плана за поетапно въвеждане на електронни визи на територията на цяла Русия, което трябва да стане факт от 1 януари 2021 г. за гражданите на 53 държави. Разрешената продължителност на престой в Санкт Петербург и Ленинградска област ще е до 8 дни. Заявлението за електронна виза се подава онлайн на сайта на руското външно министерство най-малко 4 дни преди планираната дата на посещение. Визата е безплатна и е валидна за 30 дни.

И още бази

Ден преди това Wizz Air обяви, че ще открие база в Бакъу, Румъния, като там ще има 2 самолета и ще стартира с 12 маршрута от 29 октомври. Следващата база след Санкт Петербург ще бъде тази в Дортмунд, където броят на самолетите ще е три, като това ще донесе и 18 нови маршрута от града до 10 държави, считано от август 2020 г.

Football news:

Ronaldo has scored 29 (24+5) points in 26 Serie A matches this season
Dybala scored in 5 consecutive Serie A matches
Vardy scored his 100th Premier League goal for Leicester
Rashford, Greenwood and martial have scored 55 goals for the season and surpassed mane, Salah and Firmino (51 goals)
Martial scored 20 goals in a season for the first time in his career
Rashford is the first English Manchester United player in 8 years with 20+ goals in one season
Manchester United have scored 17 penalties in all competitions this season, 12 in the Premier League