Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Задочен спор между КЗП и министър Стоянов

С ерия от обвинения вкараха новия служебен министър на икономиката и шефа на Комисията за защита на потребителите в задочен спор, предава NOVA. От контролния орган обвиниха Никола Стоянов в политически натиск и опит за намеса в работата им. От Министерството на икономиката на свой ред обявиха, че имат сигнал за масови уволнения на дългогодишни служители в комисията и за назначаване на тяхно място на кадри на БСП.

В края на май на стола на Димитър Маргаритов като шеф на Комисията за защита на потребителите седна Иван Френкев – общински съветник и областен координатор на БСП в Смолян. Маргаритов стана заместник на Корнелия Нинова. Днес Френкев съобщи, че в регулатора тече проверка, назначена от новия икономически министър за това защо КЗП прави проверки за продажбата на райски газ.

Министърът на икономиката: Очакват ни тежки дни

„Имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата. В сигнала до Инспектората се споменава, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ”, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите

Според Френкев това обяснение прикривало истинската цел на новия министър. „Очевидно става въпрос за политически натиск към Комисията с цел да се дискредитира предишното управление”, посочи той.

От Министерството на икономиката категорично отхвърлиха твърденията му и показаха откъс от документ до КЗП, с който се иска допълнителна информация за проверките за райския газ, а не се спира работата на контролния орган.

От ведомството oбясняват, че са получили сигнал за уволнението на шестима териториални директори в КЗП с над 10-годишен опит и последвали назначения без конкурс. Сред освободените е и Иван Бъчваров. „Това е подигравка с хората и на всичкото отгоре заобикаляйки закона се назначават хора”, заяви той.

Той, както и другите освободени, са подали жалби до съда. Самият Бъчваров се е разделил с поста си на 26 юли. „Това беше предпоследният ден, когато все още министър беше г-жа Нинова. Заповедта беше изготвена и подписана от г-н Френкев. Беше ми обяснено, че така е решено - не „така съм решил”, а „така е решено” подчертавам”, каза той.

Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

Лидерът на БСП и бивш министър на икономиката Корнелия Нинова беше потърсена за коментар, но на този етап такъв не е получен в редакцията на NOVA. Обвиненията към нея от страна на служебния министър Никола Стоянов в масови уволнения и назначения без конкурс започнаха преди ден, а Нинова ги определи като „манипулации и лъжи”.