Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Заради размириците: Девет европейци са арестувани в Иран

Жени носят снимки на 22-годишната кюрдка Махса Амини в Иран, в контролирания от кюрдите град Камишли в североизточна Сирия. Гибелта на младата жена предизвика протести в цял свят.

© Reuters

Жени носят снимки на 22-годишната кюрдка Махса Амини в Иран, в контролирания от кюрдите град Камишли в североизточна Сирия. Гибелта на младата жена предизвика протести в цял свят.

Избори 2022

Девет европейски граждани са арестувани в Иран, който обвини "чужди врагове" за протестите, обхванали страната след смъртта на жена в полицейски участък преди седмица. Министерството на разузнаването съобщи, че те са задържани заради ролята им в безредиците.


Деветимата са граждани на Германия, Полша, Италия, Франция, Нидерлндия, Швеция и други страни , пише Ройтерс.


Самоличността на деветимата европейци е неизвестна. Те са били задържани "по време на безредиците или докато са планирали таен заговор", се казва в изявление на министерството, предадено от иранските медии.


Смъртта на 22-годишната Махса Амини предизвика първата голяма антиправителствена демонстрация по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу покачването на цените на бензина през 2019 г. Демонстрациите бързо прераснаха в народен бунт срещу духовенството.


Младата жена почина, докато беше задържана в полицейски участък в Техеран за това, че не е спазила изискванията за обличане към жените и не е носила забрадка.


Ислямски дрескод – какво се знае за нравствената полиция в Иран

Ислямски дрескод – какво се знае за нравствената полиция в Иран


Правозащитни групи съобщиха, че десетки активисти, студенти и артисти са били задържани, а Комитетът за защита на журналистите написа в "Туитър", че до четвъртък са арестувани поне 28 журналисти.


Висш ирански духовник призова за твърди действия по-рано в петък срещу протестиращите.


"Амнести интернешънъл" заяви в петък, че правителствените репресии срещу демонстрациите досега са довели до смъртта на най-малко 52 души, като стотици са ранени.


Въпреки нарастващия брой на жертвите и репресиите от страна на властите, видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват демонстранти, призоваващи за падане на духовенството.


Държавната телевизия съобщи, че "неидентифицирани въоръжени лица" са открили огън по полицейски участък в югоизточния град Захедан, което е накара силите за сигурност да отвърнат на огъня.19 души са убити.


Протестиращите са разгневени от смъртта на Амини и от случая с местна тийнейджърка, чието семейство, подкрепено от местен духовник, твърди, че тя е била изнасилено от висш полицай, според съобщения в социалните медии.


Западните правозащитни групи твърдят, че Иран, доминиран от своето персийско шиитско мнозинство, дискриминира етническите и религиозните малцинства. Техеран отрича това.