logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Защо Ким Чен-ун смени външния министър

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

© Associated Press

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Северна Корея назначи известен с острия си език бивш офицер от армията с малък външнополитически опит за свой първи дипломат, което може да означава, че ще възприеме по-твърда линия към Вашингтон в стигналите до задънена улица ядрени преговори. Новата длъжност на И Сон-гуон като външен министър беше разкрита днес в съобщение на Корейската централна телеграфна агенция, в което се казва, че вчера той е посетил прием за чуждестранни дипломати в Пхенян. Южнокорейски и други медии информираха миналата седмица чуждестранните дипломати в Пхенян за назначението.


В речта си на банкета "другарят И Сон-гуон заяви, че корейският народ се включи масово в общата офанзива за фронтално разбиване на бариерите пред социалистическото строителство чрез осланяне на собствените сили Е и оповести публично външнополитическата позиция на (севернокорейското) правителство", заяви КЦТА.


И Сон-Гуон е полковник от армията в оставка, който по-рано оглавяваше правителственото ведомство, отговарящо за отношенията с Южна Корея. През последните 15 години той е участвал в много военни преговори с Южна Корея. Но И, който е и кандидат член на Централния комитет на управляващата Корейската трудова партия, няма опит в преговорите със САЩ и други страни.


В Южна Корея той е известен най-вече с грубите си забележки към южнокорейски бизнесмени, посетили Пхенян през 2018 г. Докато ядели традиционно ястие от юфка, което се поднася студено, И ги попитал "Влиза ли юфката в гърлата ви?", очевидно недоволен от липсата на напредък в усилията за развиване на съвместни икономически проекти, съобщават южнокорейски чиновници и депутати. Много консерватори в Южна Корея отправиха към него остри критики. Той замени И Йон-хо, дипломат от кариерата с богат опит, който участваше в ядрените преговори със САЩ от началото на 2018 година. Засега не е ясно какво се е случило с И Йон-хо, чието име беше споменато за последен път от КЦТА през август миналата година.


Новият външен министър И Сон-гуон.

© Reuters

Новият външен министър И Сон-гуон.


Анализаторът Чьон Сьон-чан от частния южнокорейски институт "Седжон" заяви, че назначението на И Сон-гуон е сигнал, че Северна Корея ще заеме още по-твърда позиция спрямо САЩ и ще засили натиска да се утвърди позицията й на ядрена държава. "Отсега нататък е трудно да се очаква значителен напредък в дипломацията между Северна Корея и САЩ", заяви Чьон.


Ядрените преговори между САЩ и Северна Корея не са постигали значим напредък след провала на втората среща на високо равнище между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, състояла се във Виетнам през февруари 2019 година. Неотдавна Ким заяви, че Северна Корея ще подсили ядрения си арсенал и ще покаже ново "стратегическо оръжие", след като Вашингтон не спази поставения от него срок до края на годината да направи отстъпки.


В сряда високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви пред медиите, че Вашингтон е запознат с информацията за назначението на И Сон-гуон и се надява, че Северна Корея ще разбере значението на подновяването на дипломатическите преговори. "Не печелят нищо, като не разговарят. Това е само в тяхна полза, така че ги насърчаваме да говорят", заяви служителят, пожелал анонимност, защото не е упълномощен да говори публично по въпроса. "Това е бавна, търпелива, постепенна дипломация. Ще се придържаме към този план." /БТА

Themes
ICO