Cyprus

«Ανταρσία, αλλά δεν κόβεται από τη ρίζα το κακό. Δυστυχώς, με το χρήμα...»

Τις πολύπλευρες και αλυσιδωτές συνέπειες της ίδρυσης της European Super League σε όλο το ποδοσφαιρικό φάσμα σκιαγράφησε ο Μάριος Λευκαρίτης.

Ο επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της UEFA και επίτιμο μέλος της FIFA τόνισε ότι το εγχείρημα εδώ και χρόνια ήταν στα σκαριά, όμως επί θητείας του, πολλές φορές, με διάλογο αποφευγόταν η απόσχιση.

Ο κ. Λευκαρίτης τόνισε ότι κακώς δέχθηκαν στα κέντρα λήψης αποφάσεων τους εκπροσώπους των μεγάλων ομάδων, οι οποίοι ενεργούν συμφεροντολογικά για τα σωματεία τους και υπογράμμισε πως οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την UEFA και τις μικρότερες Ομοσπονδίες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Πώς καταφέρατε τότε να σταματήσετε εσείς αυτές τις προσπάθειες και πώς μπορεί τώρα να σταματήσει αυτή η κίνηση των ομάδων; «Δύσκολο να εφαρμοστεί και σήμερα. Ήδη, πήγε να εφαρμοστεί και να ανακοινωθεί το νέο φόρματ του Τσάμπιονς Λιγκ και σαν χειροβομβίδα έπεσε η είδηση για την δημιουργία αυτής της Λίγκας».

Στις κατά καιρούς προσπάθειες των ισχυρών πώς αντιδρούσατε; «Με διάλογο και διάφορα επιχειρήματα. Οφείλω να πω και επίσης πιο δίκαιη κατανομή εισοδημάτων και εξασφαλίζοντας στους μεγάλους, κι όταν λέω μεγάλους εννοώ τις ομάδες των μεγάλων ομοσπονδιών, δίνοντάς τους αυτόματη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Νομίζω ήταν μια δίκαιη κατανομή που έγινε σεβαστή από όλους. Διότι, άλλο να είσαι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης κι άλλο ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Απόλλωνας».

Για τα εισοδήματα των ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ: «Αυτό οφειλόταν πάντα στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από τις χώρες προέλευσης των σωματείων. Άλλο είναι το ύψος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Κύπρου και άλλο της Βρετανίας ή της Γερμανίας».

Μπορεί η ESL να δυσκολευθεί σε επίπεδο τηλεοπτικών δικαιωμάτων; «Είναι πάρα πολλά τα θέματα που ανοίγουν με την πιθανότητα δημιουργίας της καινούργιας διοργάνωσης. Από την στιγμή που είναι εκτός ΟΥΕΦΑ και σαν αποτέλεσμα και εκτός ΦΙΦΑ, είναι επόμενο ότι παρουσιάζονται αρκετά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Οργανωτικά, διαιτησία, ποιοι θα διαιτητεύουν τους αγώνες; Δεν πρόκειται η ΟΥΕΦΑ να επιτρέψει στους διαιτητές της να πάνε σε μια διοργάνωση που δεν είναι δική της. Είναι πάρα μα πάρα πολλά τα ζητήματα που υπάρχουν. Δυστυχώς, με το χρήμα όλα γίνονται».

Για το ενδεχόμενο η ESL να προτείνει σε διαιτητές της ΟΥΕΦΑ ιδιωτική σύμβαση: «Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Όμως, όσα προβλήματα και αν παρουσιαστούν για την ΟΥΕΦΑ άλλα τόσα θα παρουσιαστούν και σε αυτή την νέα διοργάνωση. Αυτά τα σωματεία θα πάνε κάπου που δεν μπορούν να είναι σίγουρα τι κατάληξη μπορεί να έχει. Την ίδια στιγμή, ίσως σημάνει την αρχή μιας καθοδικής πορείας του οικοδομήματος της ΟΥΕΦΑ».

Αυτό θα έχει περισσότερες επιπτώσεις στους μικρούς; «Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες εις βάρος των μικρών Ομοσπονδιών, και δεν εννοώ μικρές όπως την Κύπρο, αλλά σε χώρες που δεν είχαν ευρωπαϊκές διακρίσεις π.χ. Πολωνία, Ρουμανία ακόμα και Βέλγιο και Ολλανδία θα επηρεαστούν. Θα είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις. Το άσχημο είναι ότι υπήρχαν εκπρόσωποι των σωματείων στην εκτελεστική επιτροπή και αντί να εκτιμάται ότι η ΟΥΕΦΑ τούς είχε στην επιτροπή, έκαναν κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ΟΥΕΦΑ. Είναι κάποιου είδους ανταρσία».

Εσείς γιατί τους βάλατε στην επιτροπή; «Κακώς! Δεν έπρεπε να είναι μέσα στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Δυστυχώς, οι πιέσεις επέφεραν τέτοιο είδους αλλαγές. Δεν διαχωρίζω την θέση μου, όταν παίρνονταν αποφάσεις, αν ήμουν υπέρ ή κατά δεν έχει σημασία».

Με ποιους ήσασταν μαζί στην επιτροπή από αυτούς της ESL; «Ήμουν με τον Ανιέλι (πρόεδρος Γιουβέντους), τον τελευταίο μου χρόνο που ήμουν στην εκτελεστική».

Αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο «αδίστακτοι», όπως εμφανίζονται σήμερα όταν πρόκειται για το δικό τους συμφέρον; «Έτσι είναι. Πολλοί σκέφτονται, δικαιολογημένα ή όχι, πολύ στενά σωματειακά, δηλαδή συμφεροντολογικά για τα σωματεία τους. Είναι τόσα πολλά τα χρήματα, που το μόνο που σκέφτονται είναι αυτά. Μεταξύ των Ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ υπάρχει μεγάλη κατανόηση μεταξύ μεγάλων και μικρών, των εκπροσώπων τους πάντα μιλώ, και βρίσκεται πάντα η χρυσή τομή. Αν ήθελαν οι μικρομεσαίες Ομοσπονδίες, δεν θα έβγαινε κανένας εκπρόσωπος μεγάλων Ομοσπονδιών, ούτε Αγγλίας ούτε Ιταλίας. Όμως υπήρχε μια άγραφη συμφωνία που έλεγε ότι ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας θέλαμε να είναι μέσα στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ για να αναλαμβάνουν το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί, που είναι τεράστιο. Η προσφορά τους είναι πολύ μεγάλη και έπρεπε να υπάρχει καλό ισοζύγιο. Υπήρχε σεβασμός των μικρών προς τους μεγάλους, αλλά και κατανόηση από τους μεγάλους προς τους μικρούς».

Eάν σας ζητούσαν μια συμβουλή από την ΟΥΕΦΑ για τον χειρισμό του θέματος ποια θα ήταν; «Είναι εύκολο κάποιος που δεν είναι μέσα στα πράγματα να πει να κρατήσουν σκληρή στάση και να είσαι άκαμπτος. Δεν μπορείς να είσαι άκαμπτος, παρόλο που εγώ προσωπικά σε τέτοια περίπτωση θα ήμουν ιδιαίτερα σκληρός».

Είστε υπέρ της τιμωρίας και της άμεσης αποβολής των ομάδων; «Δεν θα έφτανα σε αυτό το σημείο. Θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις ότι σε πρώτο στάδιο κάνουμε αυτό και τα μέτρα να σκληραίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν είναι καθόλου από τις περιπτώσεις που μπορείς να κόψεις από τη ρίζα το κακό. Το κακό δημιουργήθηκε διαχρονικά, οι ιδέες δεν είναι τωρινές. Τώρα πραγματοποιούνται διότι βρέθηκε κάποιος οργανισμός ο οποίος εγγυάται τα έσοδα».

Οι επιπτώσεις για τις κυπριακές ομάδες ποιες θα είναι; «Θα επηρεαστούν πάρα πολύ, είναι επόμενο. Αυτή η καινούργια διοργάνωση από κάπου θα πρέπει να πάρει κομμάτι από κάποια πίττα, ώστε να αντλήσει τα χρήματα. Δεν θα τα παίρνει από κάποια τράπεζα, χωρίς να παίρνει πίσω η τράπεζα. Αυτή η τράπεζα θα τα πάρει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις διαφημίσεις. Είναι η κύρια πηγή εσόδων όλων των διοργανώσεων. Από την στιγμή που θα τα πάρει από εκεί, το καινούργιο Τσάμπιονς, Γιουρόπα και Κόνφερενς Λιγκ, είναι επόμενο τα έσοδα τους να είναι πάρα πολύ μειωμένα. Με αποτέλεσμα να επηρεαστούν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου και ιδιαίτερα οι μικροί».

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude