Cyprus

Βελούδινες παραιτήσεις και καριέρα

Πριν την πρώτη οικονομική κρίση του 21ου αιώνα (τη δεύτερη και χειρότερη τη διανύουμε τώρα λόγω κορωνοϊού), όταν ένας υποψήφιος για πρόσληψη ανέφερε στην προσωπική συνέντευξη ότι άλλαξε πολλούς εργοδότες, αυτό ήταν εις βάρος του.

Μετά την οικονομική κρίση και τις αλλαγές που αυτή έφερε στα οικονομικά δρώμενα παγκοσμίως, υπάρχουν εργοδότες που – κάτω από κάποιες προϋποθέσεις – όχι μόνο δεν θεωρούν μίασμα τις αλλαγές εργασίας, αλλά άρχισαν να βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι ένας υποψήφιος επιδιώκει συνεχώς το καλύτερο.

Βασική προϋπόθεση για να μην μετρούν εις βάρος τού υποψηφίου οι συχνές αλλαγές εργασίας είναι η ομαλή αποχώρησή του από την προηγούμενη εργασία του.

Όπως ένας νεοπροσληφθείς εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει άριστη εντύπωση στους προϊσταμένους του, με τον ίδιο τρόπο και ένας υπάλληλος που υποβάλλει παραίτηση πρέπει να αφήσει άριστες εντυπώσεις φεύγοντας.  Όσο κι αν ο αποχωρών πιστεύει ότι ανοίγονται καλύτεροι ορίζοντες στη νέα του εργασία, δεν πρέπει, κατ’ ουδένα τρόπο, να καταστρέψει μέσα σε λίγες μέρες όσα με κόπο και μόχθο πέτυχε, ούτε και να γκρεμίσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους παλιούς του εργοδότες και συναδέλφους.  Για να το πετύχει αυτό και να φύγει σαν κύριος, πρέπει να προγραμματίσει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο αποχώρησής του.  Οι λεπτομέρειες αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

-σε ποιους θα αναφέρει την πρόθεσή του να αποχωρήσει, πώς και με ποια σειρά, και

-πόση προειδοποίηση πρέπει να δώσει ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για  να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του, τον οποίο να εκπαιδεύσει και στον οποίο να παραδώσει την εργασία του.

Πρώτα ο διευθυντής

Εκείνος που πρέπει να το μάθει πρώτος για την παραίτηση του υπαλλήλου είναι ο διευθυντής του. Αυτό είναι καλύτερα, αρχικά, να γίνει διά ζώσης. Είναι φυσικό να προκληθεί κάποια αναστάτωση στον διευθυντή, γι’ αυτό και ο υπάλληλος θα πρέπει να έχει έτοιμες εισηγήσεις όσον αφορά τους πιθανούς αντικαταστάτες του και τον τρόπο με τον οποίο αυτός που θα επιλεγεί θα τον διαδεχθεί. 

Ενημέρωση

Αφού ενημερωθεί ο διευθυντής, ο υπάλληλος θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά με την παραίτησή του και τους στενότερους συνεργάτες και υφισταμένους του. Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσει συναδέλφους με τους οποίους διατηρεί φιλικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το τμήμα που αυτοί εργάζονται. Τέλος, αν δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω, θα πρέπει να ενημερώσει τους συναδέλφους του των οποίων η εργασία θα επηρεαστεί με την αποχώρησή του και να τους καθησυχάσει  ότι η διαδοχή του θα γίνει ομαλά και ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν θεωρείται αντιδεοντολογικό να ζητήσει ο υπάλληλος από όλους αυτούς να τηρήσουν εμπιστευτικότητα όσον αφορά την παραίτησή του, μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του. Είναι αναμενόμενο όλοι να δείξουν κατανόηση και να μην προβούν σε αποκαλύψεις για λίγες ώρες/μέρες.

Παρ’ όλο που το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι αμεσότερη και ευκολότερη λύση, εντούτοις, η προσωπική επαφή δείχνει περισσότερο σεβασμό και επαγγελματισμό.  Φυσικά, κάποτε είναι απαραίτητη και η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιδιαίτερα αν κάποιοι συνεργάτες βρίσκονται σε άλλη πόλη ή στο εξωτερικό.

Επικέντρωση στο μέλλον

Για να αποφασίσει κάποιος να εγκαταλείψει τη δουλειά του, σημαίνει ότι αυτή δεν είναι τόσο καλή όσο εκείνη στην οποία προτίθεται να μετακινηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο υπάλληλος πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να αρχίσει να κακολογεί τον σημερινό εργοδότη του, τους διευθυντές και τους συναδέλφους του. Όταν ερωτάται γιατί φεύγει, καλύτερα να απαντά με το διπλωματικό «έχω συμπληρώσει τον κύκλο μου και αποφάσισα να ψάξω και για κάτι άλλο». Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται σαν κάποιος που ψάχνει για νέες ευκαιρίες παρά σαν κάποιος που φεύγει δυσαρεστημένος, έστω κι αν είναι.

Διαδοχή

Είναι προς το συμφέρον του οργανισμού και προς το συμφέρον των βοηθών του υπαλλήλου που φεύγει, ο τελευταίος να συμβουλεύσει τους καλύτερους από τους βοηθούς του να επιδιώξουν να τον διαδεχθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους δώσει ψεύτικες υποσχέσεις, αφού η απόφαση δεν είναι δική του. Όμως, μια σύσταση προς τον διευθυντή του όσον αφορά τη διαδοχή του, πιθανόν να αποδειχθεί χρήσιμη για όλους.  Φυσικά, δεν αποκλείεται ο διευθυντής να θέλει να διανέμει τα καθήκοντα του υπαλλήλου σε διάφορα πρόσωπα, γι’ αυτό και ο υπάλληλος πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αναφέρει ποιον εισηγείται να αναλάβει τι.

Ουδείς αναντικατάστατος

Κατά τη διάρκεια της προειδοποίησης, τις πιο πολλές φορές ο υπάλληλος δεν καλείται σε συσκέψεις διάφορων επιτροπών στις οποίες συμμετείχε προηγουμένως. Πρέπει να αντιληφθεί ότι ουδείς αναντικατάστατος και δεν πρέπει να ενοχλείται αν υπάρξει κάποια διαφορά στη συμπεριφορά των διευθυντών και των συναδέλφων του προς το άτομό του. Αν ο ίδιος συμπεριφερθεί σαν κύριος, σύντομα θα αποκατασταθεί και η συμπεριφορά των άλλων.

Σκληρή δουλειά 

Δεν πρέπει ο υπάλληλος να σπιλώσει το εξαίρετο παρελθόν του στον οργανισμό χασομερώντας και υποαπασχολούμενος μέχρι να λήξει η προειδοποίησή του.  Αντίθετα, πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά μέχρι το τελευταίο λεπτό, ετοιμάζοντας την παράδοση της εργασίας, των αρχείων και των πελατών του στον αντικαταστάτη του, ενημερώνοντάς τον και για τυχόν ημερομηνίες κατά τις οποίος πρέπει να διεκπεραιωθούν κάποιες εργασίες.


Επίλογος

Παραιτούμενος ένας υπάλληλος από την εργασία του, πρέπει να έχει υπόψη του ότι «βουνό με βουνό δεν σμίγει», που σημαίνει ότι πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα οι δρόμοι του να διασταυρωθούν ξανά με τους παλιούς συναδέλφους και διευθυντές του.  Αυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αν η νέα εργασία του υπαλλήλου ανήκει στον ίδιο τομέα της οικονομίας όπως η προηγούμενη. Γι’ αυτό και πρέπει να φύγει σαν φίλος και όχι σαν εχθρός. Και ένα τελευταίο: Όταν αρχίσει να εργάζεται στη νέα του δουλειά, δεν πρέπει συνεχώς να κακολογεί τους προηγούμενους εργοδότες του, τους διευθυντές του, τους συναδέλφους του, τις μεθόδους τους κ.λπ.  Φυσικά δεν πρέπει ούτε να φτάσει στο άλλο άκρο και να εξαίρει συνεχώς τον προηγούμενο οργανισμό υποβαθμίζοντας τον σημερινό.

*Ο Δημήτρης Εργατούδης είναι αφυπηρετήσας (2006) ανώτερος διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας και fellow του Ινστιτούτου Τραπεζιτών Λονδίνου

Football news:

Holand continues to insist that he is a monster. Fastest in the history of the Champions League scored 15 goals (and added 16)
Koeman on the victory over Dynamo Kyiv: We achieved our goal-we reached the playoffs
Solskjaer on 4:1 with Istanbul: Manchester United played intensely, enjoyed the match. We want to be 1st in the group
Forward Ferencvaros Troll Cristiano: celebrated a goal in his style. Ronaldo responded with a goal and a very angry look
Morata scored 5 goals in 4 games in the Champions League for Juve. His best result is 5 in 12 games in the 2014-15 season
Holand has scored 15 goals in the Champions League the fastest. 7 games better than the record
Ludicrous omission of the Champions League match: the Brugge forward did not want to transfer to the bus, and he was kicked out