Cyprus

Δρ Πάνος: Η εισήγηση για τον εμβολιασμό του Covid-19 (BINTEO)

Τον τρόπο με τον οποίον οι πολίτες θα μπορούσε να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να εμβολιστούν, για το λόγο που η Κύπρος θα πρέπει να αποφύγει το lockdown αλλά και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στην επιδημιολογική ομάδα μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Γιώργος Πάνος.

Μεταφέροντας την προσωπική του άποψη για τον εμβολιασμό ο δρ Πάνος εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα ενημερώνει ο κόσμος το κράτος εάν θέλει ή όχι να εμβολιαστεί με στόχο να μην χαθούν χρήματα.

«Εάν φέρει τα εμβόλια και ο κόσμος δεν θέλει να εμβολιαστεί για κάποιο λόγο θα χαθούν πολλά χρήματα. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα καταγραφής προθέσεων με δέσμευση. Δηλαδή να μπορεί ο κόσμος να το αναφέρει στους γιατρούς οι οποίοι θα έχουν ένα αρχείο ή θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και να μπορούν οι πολίτες να δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν κατά τη πρώτη παρτίδα. Η μη δήλωση θα σημαίνει τη μη δέσμευση», εξήγησε.

Όσον αφορά την πιθανότητα ενός lockdown στην χώρα μας ο δρ Πάνος, είπε ότι είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε.

«Θα πρέπει να κάνουμε κάτι έξυπνο για να εντοπίσουμε όλους τους θετικούς και να τους απομονώνουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει μέσα 10-15 μέρες να γίνει το πρώτο στρώμα διαγνωστικής εξέτασης στον πληθυσμό και σε 10 μέρες το δεύτερο στρώμα εξέτασης ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλος ο πληθυσμός θα τακτοποιηθεί με αρνητικό ή θετικό τεστ. Αυτό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται προσπάθεια και έχει ένα μεγάλο κόστος . Αν το λογαριάσουμε σωστά θα δούμε πως μας συμφέρει να γίνει έλεγχος σε όλο τον πληθυσμό», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί να αποτραπεί ένα γενικό lockdown-Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Πρόσθεσε πως, «εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι και χάσουμε χρόνο μπορεί να ληφθεί η απόφαση για lockdown».

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Κίνας ο δρ Πάνος είπε πως είναι η μοναδική χώρα που τα κατάφερε ενώ όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησαν σε νέο lockdown εξήγησε πως υπήρξε «λάθος κατεύθυνση από την αρχή από την Ευρώπη με την ανοσία της αγέλης η οποία δεν θα πετύχει. Αυτό που κάνουν είναι να προχωρούν σε τεστ βρίσκουν τους θετικούς και τους απομονώνουν στα σπίτια τους. Εμείς α πρέπει να πάρουμε τα έξυπνα μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα».

Διαβάστε επίσης: Πάνε σε lockdown με ανοικτά σχολεία χώρες της ΕΕ - Η προτροπή ΠΟΥ

Τα κρούσματα και διαφορετικές σκέψεις στην επιδημιολογική ομάδα

Όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων ο δρ Πάνος είπε πως έχει ξεφύγει κάπως ο έλεγχος με τον κορωνοϊό και το βλέπουμε στον αριθμό θετικών κρουσμάτων.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε ταχέως για να καταφέρουμε να καθυποτάξουμε αυτή τη διασπορά. Από τη στιγμή που είναι τόσα πολλά κρούσματα και δεν μπορεί να γίνουν ιχνηλατήσεις θα πρέπει να γίνει κάτι πιο έξυπνο. Εγώ είχα προτείνει καθολικό δειγματοληπτικό έλεγχο και αποφεύγουν να συζητήσουν για αυτό στην επιδημιολογική ομάδα γιατί δίνεται προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα».

Ο δρ Πάνος ανέφερε πως στις επιτροπές αυτές υπάρχει χιονοστιβάδα απόψεων. « Η προσωπική μου γνώμη με την επιστημονική και προσωπική γνώμη του κ.Κωστρίκη δεν είναι μακριά.Δεν θέλω να φανεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ μου και του κ. Κωστρίκη.  Αν θέλει κάποιος να μάθει αν υπάρχουν στρατόπεδα στην Επιδημιολογική ομάδα, μπορεί να δει τα πρακτικά».

Διαβάστε επίσης: Κύπρος- κορωνοϊός : 1800 κρούσματα σε 15 ημέρες

Football news:

Real started with Alaves: stupid hand Nacho and wild pass Courtois-again defeat
20 shells of times of the Second world war found on the basis of the Roma
Zidane Ob 1:2 with Alaves: the Start of the match is the worst for Real Madrid in the season. We lack stability
A clear penalty! Oh, my God. Ramos and Carvajal on the fall of Hazard in the match with Alaves
Ex-referee Andujar Oliver: Marcelo was pulled by the hair, it was necessary to put an 11-meter shot. There was no penalty on Hazard
Favre Pro 1:2 with Cologne: They were sitting in defence and Borussia were in too much of a hurry. There were few chances
Real Madrid conceded after a mistake by Courtois on a pass. Forward Alaves scored in an empty net