Cyprus

Δύο ρουκέτες έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης-Πέντε άμαχοι νεκροί

Τρία παιδιά και δύο γυναίκες από την ίδια ιρακινή οικογένεια σκοτώθηκαν σήμερα όταν δύο ρουκέτες "Κατιούσα" που εκτοξεύτηκαν με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, έπληξαν το κοντινό σπίτι της οικογένειας, ανακοίνωσαν ο στρατός και η Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων (JOC) στο Ιράκ.

Η νέα επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων, η τελευταία μιας σειράς σχεδόν 40 από τις αρχές Αυγούστου, σημειώνεται καθώς η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι θα κλείσει την πρεσβεία της και θα αποσύρει τους 3.000 στρατιώτες της από το Ιράκ, εάν δεν σταματήσει η ρίψη ρουκετών.

Αυτές οι επιθέσεις -- οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και πρόσφατα σκοτεινές ομάδες ανέλαβαν την ευθύνη τους -- έχουν προκαλέσει λίγα θύματα. Δύο στρατιώτες, ένας Βρετανός και ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν, καθώς και ένας Αμερικανός υπεργολάβος, δύο Ιρακινοί --ένας στρατιώτης και ένας υπεργολάβος.

Άμαχοι τραυματίστηκαν επίσης όταν ρουκέτες έπληξαν το σπίτι τους. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών χάνει τη ζωή του σε μια τέτοια επίθεση. Σύμφωνα με τον στρατό, δύο ακόμη παιδιά τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Φιλοϊρανικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπεύδουν συνήθως και χαιρετίζουν τέτοιες επιθέσεις, αλλά αυτό δεν συνέβη σήμερα. Για την επίθεση δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο έχει γίνει για άλλες επιθέσεις αυτού του είδους από ομάδες που εμφανίστηκαν πρόσφατα και στις ανακοινώσεις τους λένε ότι ενεργούν εναντίον του "Αμερικανού κατακτητή".

Αυτές οι ομάδες με ασαφή ονόματα είναι, σύμφωνα με ειδικούς, η "προκάλυψη" των φιλοϊρανικών σιιτών φατριών της Χασντ αλ-Σαάμπι, που πλέον έχουν ενταχθεί στο Κράτος. Ο ιρακινός στρατός κατηγόρησε "εγκληματικές συμμορίες και παράνομες οργανώσεις" που επιδιώκουν να "δημιουργήσουν χάος και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες" αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά απόψε. Από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Ιουλίου, 39 επιθέσεις με ρουκέτες είχαν ως στόχο αμερικανικά συμφέροντα.

Οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί θεωρούν εδώ και ένα χρόνο ότι οι ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κάποτε κατείχαν το ένα τρίτο του Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ζητά από τη Βαγδάτη να αναλάβει αποφασιστική δράση εναντίον αυτών των ομάδων. Αλλά το Ιράκ πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τον παράγοντα Ιράν, τον μεγάλο γείτονά του που οπλίζει, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει πολλές φατρίες της Χασντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Football news:

Neymar is out for three weeks due to injury. He will miss the match with Leipzig in the Champions League
Goretzka is the German GQ sportsman of the year. He is awarded for fighting racism and the pandemic
Bartomeu deleted his Twitter account after leaving Barca. He and his family received threats
Gennady Orlov about Khabib: Won-well done, but he's not the greatest
Forward Alaves Joselu: Barcelona is one of the best teams in the world. But they can be beaten
In England, they want 25% of coaches and 15% of managers to be from ethnic minorities. Only Southampton did not sign up
Zlatan okovide: the Virus challenged me and I won. But if you are not Zlatan, then do not risk it and think with your head