Cyprus

Ελληνοτουρκικά: «Από λάθος του Τούρκου πλοιάρχου η σύγκρουση των φρεγατών»

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Γιάννη Μακρυγιάννη και τη Γεωργία Σαδανά ο εν αποστρατεία ναύαρχος, Στέλιος Φενέκος.

Μιλώντας για την ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο κ. Φενέκος εμφανίστηκε ψύχραιμος για όσα γίνονται. Την Τουρκική παραβατικότητα, τη συνέδεσε με την εθνοθρησκευτική ακρότητα που εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, που επηρεάζει όπως είπε και σε επίπεδο επιχειρησιακό. Παρότι, η εκτίμηση του είναι ότι δεν θα κλιμακωθεί περισσότερο η ένταση, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να καταγράφονται όλα τα περιστατικά με όλα τα ναυτιλιακά χαρακτηριστικά. Κι αυτό, για να είναι προφυλαγμένη η Ελλάδα, σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου ότι ήταν μια ηθελημένη ενέργεια και όχι ατύχημα. Ωστόσο, για την πρόσφατη σύγκρουση ο κ.Φενέκος λέει ότι έγινε η σύγκρουση πράγματι αλλά δεν πρέπει να δοθεί παραπάνω σημασία καθώς, αυτή οφείλεται σε λάθος του τούρκου πλοιάρχου.

Όσον αφορά τη συζήτηση, που έχει δημιουργήσει και πολιτική αντιπαράθεση, για το αν όντως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», κάνει έρευνες στην περιοχή, ο κ. Φενέκος ήταν πολύ ξεκάθαρος, λέγοντας ότι είναι εύκολη η απάντηση: «Τα επιτελεία γνωρίζουν καθώς, σε περίπτωση που γίνεται έρευνα μαζί με τα καλώδια κατεβαίνουν ειδικοί τεράστιοι δέκτες. Αφού πράγματι χρησιμοποιούνται υποήχοι για τις έρευνες».

Ο κ. Φενέκος, όμως, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στους χειρισμούς της Αθήνας. Τα πρώτα λάθη όπως είπε, είναι η υπερβολή όταν ξεκινάει ένα «επεισόδιο» με λεονταρισμούς χαρακτηρίζοντας την όποια ενέργεια ως «επιθετική». Όταν ξεκινάς έτσι τότε συνεχίζεις με εκπτώσεις στη ρητορική.

Για την ομπρέλα προστασίας αλλά και τις παρεμβάσεις από συμμαχικές χώρες, ο κ. Φενέκος τόνισε ότι «στο εξωτερικό οι όροι είναι σαφής, παραβίαση του κυριαρχικού δικαιώματος. Μιλωντας συγκεκριμένα για τη Γαλλία, παρά τη στήριξη της στην Ελλάδα, ο ίδιος εκτιμά ότι το Παρίσι δεν επιθυμεί μια ευθεία σύγκρουση με την Άγκυρα».

Στη ερώτηση για το αν ανοίγει ο δρόμος της Αθήνας και της Άγκυρας για τη Χάγη, ο κ. Φενέκος είπε ότι «υπάρχουν δύο επιλογές. Η μια είναι ο διάλογος πολλών χωρών, η οποία δεν έχει όμως πολλές ελπίδες και αυτό διότι η Άγκυρα ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα αντιδρώντας για παράδειγμα στη συμμετοχή της Κύπρου. Η άλλη πιο ασφαλής επιλογή, είναι όπως η συμφωνία με την Αίγυπτο, αν και περιορίζει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο, ωστόσο, σε μια τέτοια οριοθέτηση η Τουρκία αν και κάπως περιορισμένη μπορεί να συμμετέχει μέσω υπομνημάτων».

Για την ενέργεια και τα χρήματα που έχει επενδύσει σε αυτό τον τομέα η Τουρκία, ο ναύαρχος σχολίασε ότι «η Άγκυρα προφανώς και θέλει να συμμετάσχει και έχει ανάγκη να το κάνει».

Πηγή: protothema

Football news:

Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)
At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan