Cyprus

Επαναβεβαίωση βρετανικών θέσεων για Βαρώσια και Κυπριακό από Μόρτον

Με επιστολή στην οποία εκθέτει την ανησυχία και την αντίδραση του Λονδίνου μετά από τις εξελίξεις στα Βαρώσια, απάντησε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον σε επικοινωνία προς το Foreign Office από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιστολή της κ. Μόρτον απευθύνεται στον Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου και μέλος της ομάδας τήρησης πειθαρχίας στο κυβερνών κόμμα Μάικ Φρηρ, ο οποίος είχε μεσολαβήσει για την επικοινωνία των δύο πλευρών.

Στην επιστολή της αρμόδιας για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά υφυπουργού σημειώνεται αρχικά πως το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε με ανησυχία την ανακοίνωση για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και το επακόλουθο άνοιγμα αυτής της παραλίας στις 8 Οκτωβρίου.

Η κα Μόρτον επισημαίνει ότι η βρετανική πλευρά προέβη σε παραστάσεις προς την Τουρκία μέσω της βρετανικής πρεσβείας στην Άγκυρα τόσο πριν όσο και μετά από την ανακοίνωση. Αυτές οι παραστάσεις «έχουν ενισχυθεί από συζητήσεις με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο», συμπληρώνει η Υφυπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρώντας στην ανακοίνωση ζήτησε τη διεξαγωγή κεκλεισμένων διαβουλεύσεων για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το θέμα των Βαρωσίων, ιδιαίτερα τα 550 (1984) και 789 (1992)», διαβεβαιώνει επίσης η κα Μόρτον.

Συμπληρώνει ότι στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο υποστηρίζει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαίωνε τη στήριξη του Σ.Α. στα σχετικά ψηφίσματα και εξέφραζε βαθιά ανησυχία για την ανακοίνωση περί Βαρωσίων.

«Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Καλωσορίζουμε, ως εκ τούτου, τη δεδηλωμένη ετοιμότητα των πλευρών να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για λύση και προσβλέπουμε στην επανέναρξη του διαλόγου.

»Το θέμα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ως επείγον ζήτημα και ως τέτοιο συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους», καταλήγει η επιστολή της κ. Μόρτον προς τον κ. Φρηρ και την Ομοσπονδία.

Η αρχική επιστολή από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή απευθυνόταν προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ραάμπ και σημείωνε ότι «δεδομένης της συνεχιζόμενης περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, καθώς και των εκ Συνθηκών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κύπρου και του ρόλου ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι τώρα ώρα η δημόσια απάντηση της [βρετανικής] κυβέρνησής μας να είναι πιο στιβαρή και καθαρή στην καταδίκη της, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί αυτή την ενέργεια από την Τουρκία μία ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η κα. Μόρτον έχει απαντήσει με τις ίδιες θέσεις σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και άλλη επιστολή για τα Βαρώσια από τη βουλευτή Τερέζα Βίλιερς και τον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Football news:

Klopp on 0:2 from Atalanta: Liverpool deserved to lose, and to admit it is not a problem
Loko still has a chance of making the playoffs. Dragged away a draw from Madrid thanks to VAR
Bayern won their 16th consecutive European Cup match and repeated Atletico's record
Atalanta scored 2 goals for Liverpool in 4 minutes. The Reds missed out for the first time in this Champions League
Mike Tyson: Maradona was my hero and friend. We were compared. I will miss him
Lewandowski scored his 71st goal in the Champions League and shares third place with Raul. Ahead-Ronaldo and Messi
Vidal was removed for arguing with the referee in the game with Real Madrid. He received two yellow cards in a minute