Cyprus

Κ.Τσιούτης: Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2021 θα λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας

Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2021 θα συνεχίσουμε να ζούμε με μέτρα προστασίας στην ζωή μας, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι για τους επόμενους μήνες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο ζωής μας.

«Θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και γι αυτό τον λόγο για τους επόμενους μήνες δεν θα επιστρέψουμε στα επίπεδα που είχαμε πριν την εμφάνιση του ιού. Η βασική απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουμε είναι να υπάρχει ικανό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί εάν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού νοσήσει, το οποίο αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτή την στιγμή για λόγους δημόσιας υγείας, και ο δεύτερος τρόπος είναι με τον μαζικό εμβολιασμό», σημείωσε.

Με γνώμονα αυτό, υπέδειξε, όλα αυτά τα μέτρα προστασίας που ζούμε τώρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2021. «Μπορούμε να πούμε ότι θα βρισκόμαστε σε μια νέα κανονικότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα κι αυτή η κανονικότητα περιλαμβάνει τα ατομικά μέτρα προστασίας, τήρηση αποστάσεων και προσοχή στις στενές επαφές. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα για πάρα πολλούς μήνες», είπε.

Και να υπάρχουν μηδενικά κρούσματα δεν αλλάζει τίποτα
Ερωτηθείς αν θα έχουμε μηδενικά κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ο Καθηγητής είπε πως «αποφεύγουμε να κάνουμε προβλέψεις γιατί είδαμε κι αρκετές προβλέψεις, οι οποίες δεν ήταν ακριβείς αλλά βλέπουμε και τα διάφορα μαθητικά μοντέλα που έχουν επίσημα κοινοποιηθεί που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ακριβή». Και να υπάρχουν μηδενικά κρούσματα, σημείωσε, δεν αλλάζει ούτε η πρακτική ούτε ο υψηλός δείκτης ασφάλειας και διατήρησης αποστάσεως που πρέπει να τηρείται.

Κληθείς να σχολιάσει αν οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε αυτή την περίοδο βοηθούν, ο κ. Τσιούτης είπε ότι «ο καύσωνας πιθανόν να βοηθήσει στο να ανοίξουν πιο εύκολα οι εξωτερικοί χώροι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλος συνωστισμός κι έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης μέσω στενής επαφής».

Το άλλο που οι κλιματικές αυτές συνθήκες ευνοούν, συνέχισε, είναι επειδή ο ιός είναι ευαίσθητος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου, οποιαδήποτε υπολείμματα του σε επιφάνειες ειδικά όταν πέφτει το φως του ήλιο και αυξάνεται περαιτέρω η θερμοκρασία δεν θα είναι βιώσιμα, έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης μέσω έμμεσης επαφής.

Με ασφάλεια επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία
Ο κ. Τσιούτης είπε ότι η επιστροφή των μαθητών την Πέμπτη στα σχολεία θα γίνει με ασφάλεια. Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που ακούγονται, είπε ότι είναι ένα φαινόμενο, το οποίο αναμέναμε και που υπάρχει και σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, σημείωσε, η Κύπρος βρίσκεται εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε πολύ ασφαλή επίπεδα ροής κρουσμάτων και ο συνεχής δειγματοληπτικός έλεγχος που γίνεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βλέπουμε ότι εντοπίζει πολύ χαμηλή συχνότητα θετικών περιστατικών που είναι σε μεγάλη συμφωνία και με την υπόλοιπη κοινότητα αλλά και με αυτά τα οποία έχουμε ήδη δει στην παιδική ηλικία στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

«Άρα η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει αυτή την στιγμή μέσα σε ασφαλή επίπεδα και σε μια πολύ θετική βάση και επίσης έχουν τεθεί αναλυτικά πρωτόκολλα και οδηγίες τόσο για την πρόληψη μετάδοσης του ιού όσο και για τις διαδικασίες που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό περιστατικό, όπως ήδη είδαμε ότι έγινε με την άμεση εφαρμογή μέτρων», είπε.

Τι γίνεται με τους γάμους, βαπτίσεις, κηδείες
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις κηδείες, ο κ. Τσιύτης είπε ότι η πρόθεση γενικά είναι η επιστροφή στην κανονικότητα πάντα υπό ασφαλείς συνθήκες και αναλυτικές οδηγίες.

«Οι γάμοι, κηδείες και βαπτίσεις δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποκλειστεί, περιλαμβάνεται στα μέτρα χαλάρωσης αλλά στις αρχικές φάσεις θα γίνει πάλι με σημαντικούς περιορισμούς σε αριθμό ατόμων, σε αποστάσεις και σε άλλα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης. Ο αριθμός των παρευρισκόμενων θα μεγαλώνει όσο προχωράμε στις επόμενες φάσεις», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:
Αστυνομία: Εν αναμονή του νέου διατάγματος για χαλάρωση των μέτρων

Πιθανά στην 3η φάση, σημείωσε, όταν ανοίξουν και οι ανοιχτοί χώροι θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις με περισσότερα άτομα με τις προϋποθέσεις και τα διατάγματα που θα εκδοθούν. «Σίγουρα, δεν θα είναι όπως πριν», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Football news:

Jose Mourinho: I Believe Tottenham can win trophies under me
Pep Guardiola: Second place in the Premier League is more important than winning English cups
The 1966 world champion Jack Charlton has died at the age of 85
Smart ticket sales in Poland: roommates sit next to each other, social stations are created automatically, and attendance increases by 20%
A gay player from the Premier League wrote an anonymous letter published in The Sun: I hope that one day I will be able to confess. I feel trapped
Zinedine Zidane: what Courtois does in every game is phenomenal
Tottenham fans will launch a plane with a Levi banner-on the way out at the game with Arsenal