Cyprus

Καλό Καρναβάλι!

Η κρίση του 2012-13 έχει αφήσει πίσω της πάρα πολύ κόσμο χωρίς δουλειά ή με απολαβές που έχουν υποστεί δραματική μείωση, με νεαρούς να διακόπτουν ή να ακυρώνουν τις σπουδές τους (ακόμα συμβαίνει), με τα φρέσκα και τα δυνατά μυαλά να μεταναστεύουν μαζικά για μια καλύτερη ζωή, με νέους πτυχιούχους να καταλήγουν σε ευέλικτες δουλειές των 600, 700 και 800 ευρώ, ανασφάλιστοι, με καμία διαφορά στον μισθό είτε δουλεύουν Δευτέρα είτε Κυριακή, γιορτή ή αργία. Ναι, πάρα πολλοί Κύπριοι ζουν στο όριο της φτώχειας (ευτυχώς που ακόμα υπάρχουν οι καλές συντάξεις των γονιών, που αφυπηρέτησαν από τον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) και είναι και αρκετοί που ζουν με τον καημό των χαμένων καταθέσεών τους, λόγω κουρέματος ή αξιογράφων (ήταν οι οικονομίες τους, δεν τα έκλεψαν τα χρήματα). Έχουν κλείσει (και κλείνουν) ένα σωρό επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, έχουν φαλιρίσει (και φαλιρίζουν) οικογένειες, έχουν αλλάξει (και αλλάζουν) χέρια περιουσίες που χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνια πολλά για να γίνουν, έχει αυτοκτονήσει κόσμος (και ακόμα αυτοκτονεί). Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη πείνας, είναι για να ντρέπεσαι ακόμα και να ακούσεις το ποσό, αδύνατον να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς.

Σήμερα, το Κυπριακό είναι στον πάγο, η κυπριακή ΑΟΖ γκριζάρεται από τα τουρκικά τρυπάνια που έχουν τριτώσει, το Βαρώσι πάει για εποικισμό, διαφθορά / διαπλοκή / σικέ παντού. Συσκέψεις επί συσκέψεων, μελέτες επί μελετών, πορίσματα επί πορισμάτων, επιτροπές επί επιτροπών και η Αστυνομία… δεν έχει τα εργαλεία να διερευνήσει οποιαδήποτε σοβαρή υπόθεση. Ο κορωνοϊός απειλεί όλη την υφήλιο.

To τελευταίο 24ωρο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε, μεταξύ άλλων πολλών, πως δεν είναι αρκετό να μειώνεται η ανεργία, αλλά «εξίσου, και πιο σημαντικό, είναι να ανεβαίνουν και οι απολαβές των εργαζομένων» και έκανε λόγο για «καλύτερες θέσεις εργασίας, για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, για ποιοτικές θέσεις εργασίας». Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σχολίασε ότι εάν συνεχίσει με όλες αυτές τις επισκέψεις και τις δηλώσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά να μεταγραφεί στο ΑΚΕΛ». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανταπάντησε ότι «εμείς, μέρα και νύχτα, εφτά μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο –δεν με παρεμποδίζει η συντεχνία μου να εργάζομαι 365 μέρες τον χρόνο σκληρά για να είμαστε κοντά στον κόσμο– και μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του, να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Να σταθούμε δίπλα από τον αγρότη, τον μικροβιομήχανο, τον εργαζόμενο. Εμείς θέλουμε να έχει δουλειά ο κόσμος […] Και τα δισεκατομμύρια του κόσμου να διαθέσει [το ΑΚΕΛ], έτσι μεταγραφή δεν πηγαίνω». Από το Μοναγρούλλι, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε, τέλος, ότι «θα είμαστε δίπλα στους μικροβιομήχανους. Δεν είναι οι άνθρωποι ούτε της γραβάτας ούτε των παπιγιόν ούτε των κουστουμιών. Τα χέρια τους είναι ροζιασμένα από τον μόχθο και τον αγώνα της καθημερινότητας, και χρειάζονται στήριξη και θα έχουν στήριξη».

Μάλιστα. Φοριούνται πολύ, εφέτος, τα κοστούμια των εργατοπατέρων και των Ρομπέν των Χαζών. Καλό Καρναβάλι αδέλφια!