Cyprus

Κατεχόμενα: Ο Οζερσάι καταλυτικός παράγοντας για το ποιος θα είναι νέος «πρωθυπουργός»

Εντατικά συνεχίζονται οι διεργασίες στα κατεχόμενα ενόψει της προσπάθειας του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ/RTP) Τουφάν Έρχιουρμαν να σχηματίσει «κυβέρνηση», μία εβδομάδα ακριβώς μετά την ημέρα που έλαβε εντολή από τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο Ερσάν Σανέρ αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ/UBP του Τατάρ) απέτυχε μεν προηγουμένως να το πράξει, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση» χωρίς την συμμετοχή του κόμματος του.

Γεύμα σε καλό κλίμα αλλά…

Χθες ο πρόεδρος του ΡΤΚ παρέθεσε γεύμα στις ηγεσίες των υπόλοιπων κομμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν, το δείπνο έγινε σε πολύ ζεστό κλίμα, ενώ στο επίκεντρο ήταν το τι μέλλει γενέσθαι με τον σχηματισμό για μεταβατική «κυβέρνηση» διάρκειας έξι μηνών, με στόχο κυρίως την ψήφιση του προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα. Ο Τουφάν Έρχιουρμαν είπε ότι τη Δευτέρα, και αφού εντός του Σαββατοκύριακου συνεχιστούν οι εσωτερικές διεργασίες, τα κόμματα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους. Διευκρίνισε ότι αν δεν καταφέρει να σχηματίσει μεταβατική «κυβέρνηση» θα επιστρέψει αμέσως την εντολή στον Ερσίν Τατάρ.

Θα αντέξει τις πιέσεις;

Το μεγάλο ερώτημα για το σχηματισμό της «κυβέρνησης» υπό τον Έρχιουρμαν ή όχι, φαίνεται ότι θα λύσει ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος σύμφωνα με τουρκοκυπριακή πηγή που μίλησε στο politis.com.cy δέχεται τεράστια πίεση από την Τουρκία και τον Τούρκο πρέσβη στα κατεχόμενα για να μην στηρίξει τον Τουφάν Έρχιουρμαν, αλλά τον Ερσάν Σανέρ. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα κατεχόμενα τού υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου  κατσάδιασε τον κ. Οζερσάι για τα όσα δήλωνε μετά τις «εκλογές» σχετικά με παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά των κατεχομένων. Εάν, λοιπόν, ο Κουντρέτ Οζερσάι καταφέρει να αντέξει τις πιέσεις, τότε ίσως δούμε σχηματισμό μεταβατικής «κυβέρνησης» με «πρωθυπουργό» τον Τουφάν Έρχιουρμαν.

Μια Βαρώσι και μια εκλογές, ο Σανέρ…

Από την πλευρά του ο Ερσάν Σανέρ σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί «κυβέρνηση» χωρίς την συμμετοχή του ΚΕΕ. Είπε, ακόμα, ότι η «προεδρία»Τατάρ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους, γιατί οι σχέσεις με την «μητέρα πατρίδα», όπως χαρακτήρισε την Τουρκία, θα γίνουν ακόμη πιο στενές. Επανέλαβε δε τα όσα είπε προηγουμένως ο Ερσίν Τατάρ για το Βαρώσι, λέγοντας ότι θα ανοίξει στη βάση του νόμου, εκφράζοντας παράλληλα έντονη αντίδραση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη. Τέλος. ο Σανέρ δήλωσε ότι η «τδβκ» θα συνεχίσει, σε συνεργασία με την Τουρκία, τις έρευνες για φυσικό άεριο.

Ξεχάστε το Βαρώσι όπως το ξέραμε… Ρεύμα και νερό στην πόλη σύντομα, ενώ ανοίγουν καφεστιατόρια [βίντεο – φώτος]

Κατεχόμενα: «Πρωθυπουργός» ο Ερχιουρμάν του ΡΤΚ;

Football news:

Bruno picked up 4 Player of the Month awards in 2020. Ronaldo, Henry and Lampard had the same number-but for a career in the Premier League
Lev - the best coach of the decade in the national teams, Deschamps-2nd, Shevchenko-17th (IFFHS)
Head of the Premier League: We ask players not to hug and change their behavior
Milan had rented the midfielder, Torino Meite until end of season with option to buy
Ramos played on painkillers with Athletic due to knee problems
Barcelona's presidential election is scheduled to take place on March 7
Sir Alex Ferguson: Fortunately, I was retired when I watched Liverpool play in the last two years