Cyprus

Χωρίς πιστούς ο Επιτάφιος – Οι εισηγήσεις για την Μεγ.Εβδομάδα και την Ανάσταση

Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να ανεβαίνουν επικίνδυνα, ο υπουργός υγείας επιβεβαίωσε πως δεν έρχονται νέες χαλαρώσεις και προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αυστηροποιούνται τα μέτρα ενόψει του Πάσχα.

«Αποφασίστηκε σίγουρα ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση χαλάρωσης. Ούτως η αλλιώς αυτό διαφάνηκε εδώ και κάποιες μέρες, απλώς επιβεβαιώθηκε χθες. Επιπλέον αποφασίστηκε και θα επιβεβαιωθεί και τις επόμενες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά η πρόθεση είναι να παραταθούν και τα μέτρα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαϊου», είπε το πρωί μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή δεν θα ανατρέψει το πλάνο, με κύκλους μάλιστα από την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή να αναφέρουν στο OMEGA πως αν τις επόμενες δύο εβδομάδες η κατάσταση ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο τότε η απόφαση θα είναι μια.

ΚΥΚΛΟΙ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα κρατικά νοσηλευτήρια. Μέχρι το Πάσχα έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες και πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση και το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από μίνι lockdown

Ενδεικτικό εξάλλου είναι πως μόνο από τις 15 με 18 Απριλίου καταγράφηκαν 3000 περιστατικά κορωνοϊού και 14 θάνατοι.

ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Παρόλο που κυβέρνηση και ειδικοί είπαν “όχι” σε νέες χαλαρώσεις, οι ειδικοί θέτουν ενώπιον του υπουργού υγείας εκτός από τις εισηγήσεις τους και το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τον εκκλησιασμό ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αν αυτό τελικά υιοθετηθεί, πληροφορίες του OMEGA αναφέρουν μεταξύ άλλων πως ο μέγιστος αριθμός πιστών εντός των ναών θα παραμείνει 50 άτομα, θα μπορούν όμως να βρίσκονται στο προαύλιο τηρώντας τις αποστάσεις.

Για τους ψάλτες, λέγεται πως θα πρέπει να φέρουν μάσκα εκτός από αυτόν την ώρα που θα ψάλλει.

Αλλαγές προβλέπονται και για την Μεγάλη Παρασκευή. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από την εκκλησία χωρίς την ακολουθία πιστών.

ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ
1. Μέχρι 50 άτομα στο εσωτερικό των ναών- Παρουσία πιστών στο προαύλιο της εκκλησίας με αποστάσεις
2. Ψάλτες: Με μάσκα- Αφαίρεση μόνο από τον ψάλτη την ώρα της λειτουργίας κοντά στο μικρόφωνο
3. Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά επιταφίου γύρω από την εκκλησία χωρίς όμως την ακολουθία πιστών

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ CURFEW ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί ωστόσο για την απαγόρευση ώρας κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο λόγω της Αναστάσιμης ακολουθίας που αρχίζει τα μεσάνυχτα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι σκέψεις είναι μόνο για την συγκεκριμένη ημέρα αυτή ή να παραταθεί όπως έγινε την Παραμονή Πρωτοχρονιάς ή να καταργηθεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να την παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις σε οικίες δεν προκρίνεται να δοθεί αύξηση του αριθμού παρευρισκομένων με τον μέγιστο αριθμό ατόμων να παραμένει στα τέσσερα πρόσωπα.

Πηγή: omegalive

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude