logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Cyprus

Λιβύη: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες στη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός

Το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον εμφύλιο στη Λιβύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν αργότερα αντιπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, καθώς έχουν ήδη φτάσει στο κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως αναφέρει το sputniknews.gr, αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθούν ο Φαγιέζ Σάρατζ, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όπως είχε αναφέρει πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λιβύη: Σάρατζ και Χάφταρ υπογράφουν στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, η ρωσοτουρκική συνάντηση για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη σε επίπεδο επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ξεκίνησε στην αίθουσα υποδοχής του υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωποι των λιβυκών πλευρών έχουν φτάσει και σύντομα θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα, στο Facebook.

Στη Μόσχα οι Σάρατζ και Χαφτάρ για συνομιλίες

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα και ο Φαγιέζ Σάρατζ, πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), είχε φτάσει στη Μόσχα αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η συνάντηση και οι συνομιλίες των ηγετών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου στη Λιβύη πραγματοποιούνται κατόπιν πρωτοβουλίας των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Κυριακής τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη στην οποία συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας κατηγόρησε τον στρατό του Χαφτάρ ότι παραβίασε την εκεχειρία λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ. Η Τουρκία, ωστόσο, ανακοίνωσε αργότερα ότι η εκεχειρία γενικά τηρείται.

Διεθνής διάσκεψη τον Ιανουάριο

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε σήμερα ότι η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη, με συμμετοχή των κύριων πρωταγωνιστών και των εμπλεκόμενων χωρών, θα διοργανωθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο.

“Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί “σε κάθε περίπτωση” τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Themes
ICO