Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Μητσοτάκης :Κανείς δεν δέχεται τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί σύνορα

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Στην Σύνοδο μετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της Ν.Α Ευρώπης.

«Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα, ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, που απειλεί όχι μόνο την διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία κτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί, και σε μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε «η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο αποδεικνύει την σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας». «Η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Αλεξανδρούπολη καθίσταται νέος κόμβος που μπορεί να φέρει τη γειτονία μας στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης.

«Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την εναρμόνιση των νομοθεσιών τους, αλλά και την  έμπρακτη δέσμευση ευρωπαϊκής ηγεσίας και κρατών – μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άρθρο μου στο Politico, τόνισε, προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην ΕΕ. Στόχος φιλόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός, με βαριά ιστορική σημασία.

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ακολουθεί δείπνο, στο οποίο θα πάρει μέρος και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Νωρίτερα, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε την σημασία διατήρησης της διευρυνσιακής δυναμικής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μητσοτάκης

«Είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την συζήτηση γύρω από τα Δυτικά Βαλκάνια. Έγραψα ένα άρθρο στο Politico σήμερα όπου επεσήμανα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είμαστε πιο πρόθυμοι, πιο ανοιχτοί και πιο ειλικρινείς στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι το ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα. Το άλλο θέμα στο οποίο θα εστιάσουμε είναι οι νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στο θέμα της ενέργειας, δεδομένων όσων συνέβησαν με την Ουκρανία και την επιθυμία όλων να απεξαρτηθούν από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες όσο το δυνατό γρηγορότερα. Και βεβαίως, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας να υπάρχει σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, σε σύντομο διάλογο που είχε, πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Καϊμακτσί

«Νομίζω πως αυτό το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα ζήτημα που αξίζει την προσοχή μας», ανέφερε  από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας επιβεβαιώθηκε το πολύ υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ενέργειας. Ελλάδα και Σλοβενία συνεργάζονται ήδη, σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους πολίτες.

Καϊμακτσί

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης της συνεργασίας εντός ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και για την αποτροπή εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών. 

Πηγή: skai.gr