Cyprus

Ο Μενέντεζ ζητά να παραδοθούν αρχεία από τις επαφές Τραμπ-Ερντογάν

Με επιστολή του προς τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, του ζητά επίσημα να καταθέσει στο Κογκρέσο μια σειρά εσωτερικών εγγράφων και επικοινωνιών τα οποία τεκμηριώνουν τη φύση και τις εθνικές επιπτώσεις των στενών σχέσεων του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αίτημα του γερουσιαστή Μενέντεζ έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων των δημοσιογράφων Μπομπ Γούντγουορντ και Κάρλ Μπέρνστιν, που εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με την σχέση Τραμπ – Ερντογάν και την επιδεκτικότητά της σε πολιτική χειραγώγηση. Κι αυτό, εξαιτίας της προκατάληψης του προέδρου Τραμπ με την προώθηση των προσωπικών και εκλογικών του συμφερόντων.

 «Ενώ μπορεί να έχει αποδώσει προσωπικά για τον Πρόεδρο, αυτή η σχέση δεν λειτούργησε καλά για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την χώρα στην οποία εξελέγη να ηγηθεί», αναφέρει στην επιστολή του ο γερουσιαστής Μενέντεζ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Επισημαίνεται ότι σε ηχογραφήσεις που έγιναν για το βιβλίο του κ. Γούντγουορντ «Οργή» (Rage), ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι «ταιριάζω πολύ καλά με τον Ερντογάν, παρόλο που δεν θα έπρεπε, γιατί όλοι λένε,« Τι φρικτός τύπος». Αλλά, ξέρετε, για μένα λειτουργεί καλά."

Προσθέτει ότι σε άρθρο του στο CNN στις 29 Ιουνίου 2020, ο κ. Μπέρνστιν έγραψε ότι η αλλοπρόσαλλη απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τον στρατό των ΗΠΑ από την Συρία «συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του Ερντογάν να κάνει το δικό του με τον Τραμπ στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ζητώντας από τον Λευκό Οίκο να παραδώσει αρχεία για κάθε επαφή μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ επισημαίνει την άρνηση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει τις εκ νόμου οριζόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S400 από την Ρωσία, καθώς και την αδράνεια του προέδρου μετά από την μετατροπή από τον Ερντογάν της Αγίας Σοφίας και της Χώρας, από μουσεία  σε τζαμιά. Αναφέρεται επίσης στην αποτυχημένη εκστρατεία του Λευκού Οίκου να μπλοκάρει νομοθεσία που παρουσίασε ο Μενεντέζ, για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους του Κογκρέσου των ΗΠΑ, καθώς και στην παρέμβαση του Τραμπ σε έρευνες των αμερικανικών αρχών κατόπιν εντολής του Ερντογάν.

«Στο καθένα από αυτά τα παραδείγματα, οι θέσεις του προέδρου Τραμπ, ή η σιωπή του, φαίνεται ότι επηρεάστηκαν μάλλον από τη σχέση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από τα προσωπικά του συμφέροντα στην Τουρκία, αντί να επικεντρωθούν στην προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Football news:

Troy deeney: I was called a black asshole, and social media said it wasn't racist. Do companies even want to change this?
Miralem Pjanic: Sorry didn't trust the players at Juventus. It's a shame when people are judged incorrectly
Wenger on why he didn't mention Mourinho in the book: he Didn't want to talk about Jose, Klopp or Pepe because they are still working
The perfect project to lose money. An idea for dreamers. Tebas on the European Premier League
The Catalan authorities refused to postpone the referendum on a vote of no confidence in Bartomeu. It will be held on November 1-2
La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters