Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Παρακολουθήσεις: Στον προεκλογικό Ντίλιαν και βαν

Ήταν αναμενόμενο πως η υπόθεση με τα λογισμικά παρακολούθησης και ο ρόλος του Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο θα αποτελούσε σημείο αντιπολιτευτικής αιχμής. Το ΑΚΕΛ επιτέθηκε κατά πάντων, βάζοντας στο κάδρο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντάς τον «έτερο συναγερμικό υποψήφιο» 

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης δεν έπεισαν την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επανήλθε στο θέμα των λογισμικών παρακολούθησης και του ρόλου του Ταλ Ντίλιαν, θέτοντας ερωτήματα, τόσο προς τον κ. Αγγελίδη όσο στην κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ και τον υποψήφιο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Επίσης, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γ. Γεωργίου ανταπάντησε στην υπουργό Δικαιοσύνης για την έμμεση παραδοχή κατοχής και πρόθεση χρήσης λογισμικού παρακολουθήσεων στις Φυλακές.

Τους πήρε όλους η μπάλα

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, με χθεσινή του δήλωση ουσιαστικά έδωσε προεκλογικό πρόσημο στη δημόσια συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, καθώς επιτέθηκε, τόσο στον Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, συνδέοντάς τους με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της Γενικής Εισαγγελίας.

Ο Γ. Κουκουμάς είπε πως ο βοηθός γενικός εισαγγελέας «χρειάστηκε έναν χρόνο για να βρει τι θα πει για την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος που τον αφορά στην υπόθεση του μαύρου βαν και την οποία κατήγγειλε το ΑΚΕΛ από πέρσι». Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά, «ο κ. Αγγελίδης επιβεβαίωσε ότι το δικηγορικό του γραφείο είχε εγγράψει την εταιρεία του Άβνι, συνεργάτη και συνέταιρου του Ντίλιαν, και ότι ο αδελφός του είχε επαγγελματική συνεργασία με τον Άβνι, έστω κι αν αυτή τελικά δεν ολοκληρώθηκε. Πώς είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, να ανέλαβε ο ίδιος ο βοηθός γεν. εισαγγελέας την πολύκροτη και εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση του μαύρου βαν, στην οποία τελικά απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από τις κατηγορίες;»

Τι τρέχει με τη NSO;

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, διατυπώνει ερωτήματα και ζητάει απαντήσεις:

«Προτίθεται να προχωρήσει σε πραγματική έρευνα για τη δράση των εταιρειών του Ντίλιαν στη χώρα μας και ευρύτερα της NSO Group που ανέπτυξε το Pegasus και είναι υπόλογη διεθνώς για την παράνομη δράση της; Καθημερινά προστίθενται νέα ερωτήματα. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν η υπουργός Εμπορίου να ενημερώνει τη Βουλή ότι δεν υπάρχει εγγεγραμμένη εταιρεία NSO Group στην Κύπρο (απάντηση 25.11.2021 σε ερώτηση της βουλευτού Αλ. Ατταλίδου), αλλά η ίδια η εταιρεία να αναφέρει στις επίσημες εκθέσεις της και σε δηλώσεις της ενώπιον της Εξεταστικής του Ευρωκοινοβουλίου ότι χρησιμοποιεί την Κύπρο για ανάπτυξη και εξαγωγή των προϊόντων της; Τι πραγματικά συμβαίνει τελικά;»

«Γιατί δεν απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους ισχυρισμούς του τέως ειδικού συμβούλου του Προέδρου, που στο βιβλίο του καταθέτει μαρτυρίες για παρακολουθήσεις εν γνώσει του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη;»

Προς Αβέρωφ - Χριστοδουλίδη

Ακολούθως, απευθυνόμενος στον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, διερωτήθηκε «ώς πότε θα σιωπούν», δεδομένου ότι «ο ΔΗΣΥ αγόρασε υπηρεσίες και προϊόντα από εταιρςίες του Άβνι».

Σε σχέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει «έτερο συναγερμικό υποψήφιο», ρωτάει «γιατί δεν λέει λέξη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που αφορά ευθέως την κυβέρνηση στην οποία υπηρέτησε για τόσα χρόνια;»

Τέλος, ο κ. Κουκουμάς κάνει λόγο για δεσμούς της Αστυνομίας και της ΚΥΠ με τις εταιρείες του Αβνί και του Ντίλιαν, λέγοντας πως «η δράση της NSO Group και οι πολιτικές διασυνδέσεις των Ισραηλινών πρακτόρων συνιστούν ένα σκοτεινό δίκτυο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στον τόπο μας. Τι φοβάται η κυβέρνηση και δεν θέλει να φωτιστεί αυτό το δίκτυο υποκλοπών, παρακολουθήσεων και κατασκοπείας;»

Η «μπαγιάτικη» απάντηση

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου επανήλθε στο θέμα του συστήματος που έχει εγκατασταθεί στις Φυλακές, αναφέροντας πως «στα επίμονα ερωτήματά μας που υποβλήθηκαν από τις 12 του Ιούλη, η υπουργός Δικαιοσύνης ανασύρει από το συρτάρι δήλωσή της από τις 14 του Ιούλη αναφορικά με το ζήτημα των Κεντρικών Φυλακών». Χαρακτηρίζει την απάντηση της κ. Δράκου «μπαγιάτικη», γενικόλογη και δεν αγγίζει ούτε την ουσία, ούτε την αλήθεια. Ο κ. Γεωργίου σημειώνει πως όλα αυτά θα απασχολήσουν και την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Τέλος, ξαναρωτάει την κ. Δράκου:

Έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση λογισμικά παρακολούθησης;

Από πού, πότε, πώς και για ποιον λόγο τα προμηθεύτηκε;

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια λογισμικά;

Όχι άλλον διασυρμό

Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων παρενέβη χθες με ανακοίνωσά του και ο υποψήφιος Πρόεδρος Μάριος Ηλιάδης, αναφέροντας πως «για άλλη μία φορά το όνομα της Κύπρου διασύρεται με αφορμή το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, το οποίο πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στο μικροσκόπιο και ζητά ενδελεχή έρευνα. Στην Κύπρο, η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν έκλεισε βεβιασμένα και πρόχειρα, με μη πειστικές εξηγήσεις, και δεν αποκλείεται να ξαναβρεθεί ο τόπος μας στο μάτι του κυκλώνα».

Ο κ. Ηλιάδης τονίζει πως «οι αρχές έχουν χρέος να ρίξουν άπλετο φως στην όλη υπόθεση, διαφυλάσσοντας το ήδη βαριά καταπονημένο όνομα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για στρουθοκαμηλισμούς, ούτε για απάθεια και αδιαφορία απέναντι σε τέτοια εκφυλιστικά και ντροπιαστικά για τον τόπο φαινόμενα. Αρκετά διασύρθηκε το όνομα της πατρίδας μας, με την ένοχη ανοχή ή και συνενοχή της σημερινής διακυβέρνησης. Μόνο μία δοκιμασμένα έντιμη ηγεσία μπορεί να βγάλει τον τόπο από τον βάλτο που η σημερινή διακυβέρνηση μας βούλιαξε».