Cyprus

Πληροφορίες ΣΙΓΜΑ: Μισό εκατ. οι αποζημιώσεις που διεκδικεί το ΑΚΕΛ (ΒΙΝΤΕΟ)

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης.

Βάσει της απόφασής του επί της προσφυγής του ΑΚΕΛ, το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η επιστολή του  Γενικού Εφόρου Εκλογής προς το κόμμα, με την οποία ενημέρωνε ότι θα πρέπει τα κόμματα να αναγράφονται στα ψηφοδέλτιο με την ονομασία τους στο μητρώο, δεν ήταν, κατά το δικαστήριο, εκτελεστή διοικητική πράξη, αλλά πράξη που αφορά τις επερχόμενες βουλευτικές. Άρα, κατά το δικαστήριο το θέμα πρέπει να εγερθεί ενώπιον του εκλογοδικείου.

Διαβάστε επίσης: ΓΓ ΑΚΕΛ για το όνομα: «Θα αμφισβητήσουμε ακόμη και το αποτέλεσμα εκλογών»

Σε επικοινωνία του ΣΙΓΜΑ, με νομικούς συνταγματολόγους, μας παρέπεμψαν στο άρθρο 145 του Συντάγματος το οποίο επί της ουσίας αναφέρει ότι το εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σ΄αυτή την πρωτοφανή κατάσταση αποδεικνύεται εδώ ένα κενό, καθώς δεν μπορεί ο νόμος να προβλέπει εξέταση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, κατόπιν εορτής, δηλαδή, μετά τις εκλογές.

Νομικοί κύκλοι μας ανέφεραν ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να κάνει χρήση στην επιχειρηματολογία του θέματος πρόσκρουσης σε βασικές αρχές του Συντάγματος που διέπουν τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς τη Διοίκηση, επικαλούμενη την ανατροπή μιας νομικής κατάστασης 30 ετών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ύψος των αποζημιώσεων που θα διεκδικήσει το ΑΚΕΛ ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο ευρώ.Έχουν ήδη δοθεί εντολές στους νομικούς του κόμματος να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο θα διεκδικηθεί μετά τις εκλογές δια αγωγής κατά της Δημοκρατίας στο Επαρχιακό Δικαστήριο.

Το μισό εκατομμύριο ευρώ αποτελεί τα έξοδα της προκλογικής του ΑΚΕΛ με το αιτιολογικό ότι η καμπάνια ήταν με το όνομα νέες δυνάμεις, ενώ στις εκλογές δεν υπήρχε το όνομα αυτό λόγω παράνομης, όπως θα υποστηρίξει απόφασης του Εφόρου Εκλογών, να υποχρεώσει το κόμμα να κατέλθει με το όνομά του στο μητρώο.

Πέραν την αγωγής στο Επαρχιακό και της προσφυγής στο εκλογοδικείο, το ΑΚΕΛ μελετά και το ενδεχόμενο προσφυγής εκ νέου Διοικητικό Δικαστήριο για να θέσει θέμα ανεπάρθωτής ζημιάς, αφότου ο Γενικός Έφορος Εκλογής εκδώσεις την απόφαση επί των εντάσεων που κατέθεσε σήμερα το κόμμα σε όλους του Εφόρους των περιφερειών. Η απόφαση αναμένεται να ίδια με την πρώτη απόφαση του Εφόρου, στη βάση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Εάν προχωρήσει με μια τέτοια διαδικασία τώρα το ΑΚΕΛ, τότες μπορεί να δημιουργήσει πρακτικές φύσεως προβλήματα και καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα αν αποφανθεί ότι ήταν όντως παράνομη η απόφαση του Εφόρου σε σχέση με την ονοματαδοσία, τότε θα πρέπει να τυπωθούν ξανά τα ψηφοδέλτια και δεν υπάρχει χρόνος για αυτό.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης,  δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και παρέπεμψε στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it