Cyprus

«Πολύτιμη» το όνομα του χιμπατζή μπονόμπο του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου

Oι χιμπατζήδες μπονόμπο, είδος υπό εξαφάνιση, ζουν αποκλειστικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εκεί όπου δυστυχώς εξακολουθούν να κυνηγιούνται και να σκοτώνονται. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η νεότερη μπονόμπο που γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου ονομάστηκε Ζαμ – χαϊδευτικό του  Ζαμάνι, που σημαίνει στην τοπική διάλεκτο “πολύτιμος”.

Η μικρή Ζαμ γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2020. “Είναι το πρώτο παιδί της δεκάχρονης Μονγιάμα, η οποία φροντίζει πολύ τρυφερά το μωρό της. Προς το παρόν ο πατέρας δεν είναι γνωστός. Από τους 7 συνολικά μπονόμπο του Βερολίνου οι τρεις είναι αρσενικοί, αλλά μόνο οι δύο είναι σεξουαλικά ώριμοι, ο Ζάντι και ο Λιμπούκο.  Το τεστ πατρότητας θα απαντήσει στο ερώτημα ποιος είναι ο τυχερός πατέρας της χαριτωμένης Ζαμ”, λέει ο Μαξιμίλιαν Γιέγκαρ, εκπρόσωπος Τύπου του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου.

“Πολύ πιο σημαντική από τον πατέρας είναι όμως η μητέρα της ούτως ή άλλως. Στην αρχή, τα μωρά βρίσκονται σε συνεχή σωματική επαφή με τη μητέρα τους, γιατί εκτός από τη ζεστασιά και την προσοχή, το νεαρό ζώο χρειάζεται επίσης πολύ μητρικό γάλα. Μόνο όταν οι μπονόμπο  γίνουν έξι μηνών φεύγουν από την αγκαλιά της μητέρας τους και αρχίζουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Τότε αρχίζουν να δοκιμάζουν επίσης τα πρώτα φύλλα, φρούτα και βότανα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή οι μπονόμπο περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους αναζητώντας τροφή. Προκειμένου να το κάνουμε αυτό όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον κρύβουμε την τροφή τους για να την ψάχνουν κάθε μέρα”, προσθέτει ο Γιέγκερ.

“Ο μπονόμπο μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια στην άγρια φύση, σε ζωολογικούς κήπους τα ζώα αυτά μπορούν ακόμη να ζήσουν και πάνω από 50. Σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 15.000 έως 20.000. Ως εκ τούτου, το είδος θεωρείται απειλούμενο. Μαζί με τον Σύλλογο “Bonobo Alive” ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου προσπαθεί να προστατεύσει τον ανθρωποειδή χιμπατζή. Χάρη στην υποστήριξή μας, εκτός από την περαιτέρω έρευνα για τον μπονόμπο ο Σύλλογος Bonobo Alive περιπολεί στο Κογκό  για να εντοπίσει λαθροθήρες, να κατασχέσει παράνομες παγίδες ζώων και να προσπαθεί να εμπλέξει τον τοπικό πληθυσμό στην προστασία τους”, λέει ο Γιέγκερ με υπερηφάνεια.

“Επιπλέον, είμαστε μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Απειλούμενων Ειδών. Ο στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ενός σταθερού πληθυσμού για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση μέσα σε ζωολογικούς κήπους. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη γέννηση της μικρής Ζαμ. Κάθε υγιές νεαρό ζώο είναι ένας λόγος χαράς και ελπίδας. Και χαιρόμαστε διπλά γιατί σε όλους αρέσει να βλέπουν τόσο χαριτωμένες εικόνες!”, προθέτει ο Γιέγκερ.

Ο χιμπατζήδες μπονόμπο είναι ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα στη γη. Όπως και οι κοινοί χιμπατζήδες, είναι ένας από τους στενότερους συγγενείς μας (Σύμφωνα με το φημισμένο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας  ο μπονόμπο μοιράζεται το 99,6% του DNA με τον κοινό χιμπατζή και το 98,7% με τον άνθρωπο).

ΚΥΠΕ

Επικρίσεις Γεν. Εισαγγελέα κατά Γεν. Ελεγκτή για την έκθεση για τα χρυσά διαβατήρια

Κύπρος/Κορωνοϊός: 310 κρούσματα από PCR τεστ και 78 από RAPID τεστ

Football news:

Argentina won the 78th World Cup at home amid a crackdown. The junta kidnapped people, the opening took place a kilometer from the prison for dissenters
Barcelona will not buy Garcia this winter
Monaco scored 36 points in the first 20 games of the seasons. More than it was under Jardim
Rivaldo: Koeman deserves respect for the trust of young people. Zidane stopped doing that
Roma cannot beat Lazio in 4 consecutive matches
Mourinho on extending the lease of the Bale: Not a second was said about it
Neuer - best goalkeeper of the decade, Buffon-2nd, Courtois-3rd (IFFHS)