Cyprus

ΠτΔ προς γγ ΟΗΕ: Η Κύπρος υφίσταται μια δεύτερη εισβολή από την Τουρκία

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική λογοδοσία και να εξαλειφθούν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι να τηρηθούν οι θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πλησιάζοντας σε μια διακρατική συμπεριφορά που βασίζεται σε κανόνες και όχι στην ισχύ.
Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του που μεταδόθηκε στην ειδική σύνοδο υψηλού επιπέδου, την οποία συγκάλεσε σήμερα διαδικτυακά ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στην 75η επέτειό τους, τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, παραμένοντας ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς συνεργασίας για τη συλλογική ασφάλεια, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προστασία των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι τόσο συναφής όσο ποτέ: Διασώζοντας την ανθρωπότητα από τη μάστιγα του πολέμου. Αλλά αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν τηρούμε τόσο την απαγόρευση της απειλής ή τη χρήση βίας όσο και το σύστημα συλλογικής ασφάλειας που δημιουργήθηκε για την καταστολή επιθετικών πράξεων, με πλήρη σεβασμό της αρχής της κυριαρχικής ισότητας όλων των κρατών. Αυτή είναι η πιο θεμελιώδης αρχή της ύπαρξης του ΟΗΕ, καθώς και το μέτρο της συνάφειας και της αποτελεσματικότητάς του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε στην ομιλία του ότι τα μικρά κράτη εξακολουθούν να βρίσκονται στο έλεος των ισχυρών, που δεν αντιμετωπίζουν συνέπειες για έκνομες και παράνομες πράξεις, παρά τους κανόνες που εκπόνησε η διεθνής κοινότητα.

«Η χώρα μου, η Κύπρος, που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, υφίσταται τώρα μια νέα τουρκική εισβολή στα χωρικά της ύδατα, ενώ αντιμετωπίζει απειλές για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Σ.Α.», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, οποίος υπογράμμισε ότι «υπολογίζουμε και βασιζόμαστε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της ανεξαρτησίας μας, της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Η δεύτερη μεγάλη διεθνής πρόκληση, στην οποία αναφέρθηκε ο Κύπριος πρόεδρος,  είναι η υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής.
«Ορισμένες από τις χώρες μας μπορεί να γίνουν ακατοίκητες στο εγγύς μέλλον, παρά την περιορισμένη συμβολή τους στο φαινόμενο. Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από τη συλλογική, αποφασιστική και άμεση δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε ότι το μήνυμά μας προς τον κόσμο σήμερα, αλλά και η υπόσχεσή μας του ενός προς τον άλλο, πρέπει να είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατα, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς νέες απειλές συνεχίζουν να αναδύονται πριν αντιμετωπίσουμε τις παλιές.

«Ένας ισχυρός, ανθεκτικός και μεταρρυθμισμένος ΟΗΕ είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε.
ΚΥΠΕ

Football news:

Bartomeu did not resign at a meeting of the Barca Board of Directors
Del Piero on the Juve-Barcelona match: Pirlo should play 4-2-4
Samuel Umtiti: The last two years have been the worst of my career. I ended up making a complete ass of
Putting together a dream team of the best players in history. Starting with goalkeepers!
Gian Piero Gasperini: Ajax has always been my reference point. Miranchuk is ready to play
Cuadrado on Juve: We have started the season slowly, but we have never lost
Is van de Beek better than Pogba? Bruno Fernandes? Also no. Evra on his words about the Manchester United rookie