Cyprus

Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα η Κυβέρνηση – Ποιες οι εισηγήσεις των ειδικών για το Πάσχα

Το φετινό Πάσχα μπορεί να μην βρει τους πολίτες στα…μπαλκόνια όπως πέρυσι αλλά και φέτος προβλέπεται να είναι διαφορετικό. Με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις. Το μήνυμα της κυβέρνησης ξεκάθαρο. Ούτε χαλαρώσεις, ούτε νέα μέτρα αλλά στην ουσία οι αρμόδιοι είναι με το «δάκτυλο στην σκανδάλη» για αποφάσεις ανά πάσα στιγμή.

«Η κατάσταση και η επιδημιολογική εικόνα αξιολογούνται συνεχώς και αν παραστεί ανάγκη να ληφθούν μέτρα σίγουρα η κυβέρνηση θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Είναι όμως καθήκον όλων μας να αντιληφθούμε την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Οι συσκέψεις είναι απανωτές. Ο υπουργός υγείας το πρωϊ συναντήθηκε εκ νέου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αφού η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και η ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών στα κρατικά νοσηλευτήρια δεν αφήνει περιθώρια για λάθος επιλογές.

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

Το σκεπτικό για τους εκκλησιασμούς την Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπει, λίγοι πιστοί μέσα και πολλοί έξω πάντα με αποστάσεις. Για αυτό και το όριο μέχρι 50 άτομα εντός των ναών δεν προβλέπεται να αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από την εκκλησία χωρίς όμως την ακολουθία πιστών. Για τους ψάλτες, λέγεται πως θα πρέπει να φέρουν μάσκα εκτός από αυτόν την ώρα που θα ψάλλει.

ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
1: Εντός των ναών 50 πρόσωπα- Οι υπόλοιποι έξω με αποστάσεις
2: Περιφορά Επιταφίου: Γύρω από την εκκλησία, μόνο οι νεοκόροι και οι ιερείς
3: Ψάλτες: Χρήση μάσκας- Αφαίρεση μόνο από τον ψάλτη την ώρα της λειτουργίας κοντά στο μικρόφωνο

«Εκεί που δεν θα υπάρξει περιορισμός είναι στο προαύλιο. Η αστυνομία μπορεί να κλείσει γειτονικούς δρόμους ώστε ο κόσμος να σκορπιστεί και να τηρούν αποστάσεις», είπε ο Πέτρος Καραγιάννης.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ”

Όπως αποκάλυψε εξάλλου το OMEGA, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για την απαγόρευση ώρας κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο λόγω της Αναστάσιμου ακολουθίας που αρχίζει τα μεσάνυχτα. Η εκκλησία και δια του Προκαθήμενου της Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ζητά να δοθεί παράταση μόνο για την συγκεκριμένη ημέρα, με τους ειδικούς πάντως να μην εμφανίζονται αρνητικοί, αλλά από την άλλη ρίχνουν την μπάλα για την τελική απόφαση στην κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω να χρειάζεται από εμάς να τους πούμε αν πρέπει να τραβήξουν για παράδειγμα μέχρι τις 2 το πρωϊ την απαγόρευση κυκλοφορίας», είπε ο Πέτρος Καραγιάννης.

“ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ”

Και ενώ όλα κρέμμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή, κάποιοι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης.

«Έχουμε ξεχάσει τα μέτρα προστασίας, δεν τηρούμε τα πρωτόκολλα, δεν δηλώνουμε επαφές, είμαστε θετικοί και κυκλοφορούμε χωρίς ενδοιασμό, βγαίνουμε για ψώνια και αυτή η κατάσταση είναι αυτή που μας έχει φέρει σε αυτή την δεινή θέση», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ

Για τον λόγο αυτό η έκκληση της κυβέρνησης και των ειδικών για τήρηση των μέτρων είναι δραματική.

«​​​​​​Να καλέσουμε για ακόμα μια φορά τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να τους καλέσω να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα και τα ατομικά μέτρα υγεινής γιατί ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού είναι τα μέτρα, ατομική υγιεινή και ο εμβολιασμός», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ενώ και η εκκλησία καλεί τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στα εμβόλια, με τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής μάλιστα, να μοιράζεται την εμπειρία του με τον κορωνοϊό και πως το εμβόλιο τον προστάτευσε από βαριά νόσηση.

Με όλους τους εμπλεκόμενους να ζητούν πίστωση χρόνου από τους πολίτες ώστε να “θωρακιστεί” ένα ικανοποιητικό ποσοστού του πληθυσμού με το εμβόλιο για να μπορεί η Κύπρος πριν από το καλοκαίρι να μιλά ξανά για επιστροφή στην κανονικότητα.

Πηγή: omegalive

Football news:

Mikel Arteta: Arsenal were more dominant in the 2nd half, but were not good enough in the 1st
Sulscher reached the final of the European Cup for the first time as a coach. He won the Champions League final with Manchester United as a player
Arsenal did not reach any finals in a season for the first time since 2016
Emery is the first coach with 5 finals in one European Cup tournament
Villarreal will play in the final of the European Cup for the first time
Manchester United lost for the first time in 8 matches. There were 6 wins and a draw
Manchester United reached the final for the first time under Solskjaer