Cyprus

Σκληρή γλώσσα Ερντογάν για την αν.Μεσόγειο στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ

Μιλώντας για περίπου 23 λεπτά, αμέσως μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε εμφάνιση πλανητάρχη ασχολούμενος πέραν των περιφερειακών ζητημάτων και της Λιβύης, με το Κασμίρ, στηρίζοντας το σύμμαχό του Πακιστάν, αλλά και την κατάργηση των πυρηνικών. Την ίδια ώρα ήταν ιδιαίτερα επιθετικός κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, του Ισραήλ για το Παλαιστινιακό και των χωρών που συνάπτουν μαζί του συμφωνίες και εναντίον χωρών της ΕΕ για το προσφυγικό.


Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως πίσω από τις εντάσεις υπάρχουν χώρες οι οποίες δρουν με την αντίληψη ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα».

«Τα μάταια βήματα για να εξαιρεθεί η χώρα μας δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Δεν έχουμε σχεδιασμούς σε βάρος των νομίμων συμφερόντων κανενός, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, μήτε σε καμία άλλη περιοχή. Όμως, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων και στο γεγονός ότι αγνοούνται τα συμφέροντά μας», είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο λόγος για την ύπαρξη των προβλημάτων στην περιοχή είναι τα μονομερή βήματα που παίρνουν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι από το 2003, με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

«Η Τουρκία ως χώρα είναι αναγκασμένη να σηκώσει μόνη της το βάρος οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, αγνοώντας την χώρα μας, σε σχέση με τους φυσικούς πόρους στην περιοχή, δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με σοφία και συνείδηση, ούτε με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι ο ειλικρινής διάλογος βασισμένος στο διεθνές δίκαιο και σε ακριβοδίκαιη βάση. Ωστόσο, τόνισε, δεν θα ανεχθούμε καμία επιβολή, παρενόχληση, ή επίθεση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την πρότασή του για καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

«Για το σκοπό αυτό θα θέλαμε να προτείνουμε την σύγκληση μιας περιφερειακής διάσκεψης που θα συμπεριλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους, στην οποία τα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής να ληφθούν υπόψη».

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την έλλειψη συνολικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού στις συνομιλίες που συνεχίζονται από το 1968,  ως έναν από τους λόγους ύπαρξης εντάσεων στην περιοχή.

«Το μοναδικό εμπόδιο στη λύση είναι η ασυμβίβαστη, άδικη και κακομαθημένη προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αδιαφορώντας για τις διεθνείς συμφωνίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να κάνει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στην πατρίδα τους, ή και να τους αποκλείσει πλήρως από το νησί. Ως εγγυήτρια χώρα δεν αφήσαμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους μόνους, στον δίκαιο σκοπό τους. Ούτε θα τους αφήσουμε στο μέλλον», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η λύση στο κυπριακό ζήτημα είναι δυνατή μόνο μέσω της αποδοχής του γεγονότος ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση η οποία θα εγγυάται μόνιμα την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και τα ιστορικά και πολιτικά τους δικαιώματα στην νήσο».

Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Football news:

Neymar is most often fouled in the top 5 leagues since the start of the season. Mane - in the top ten
Mbappe is wary of extending his contract with PSG without being able to leave the club
Lucescu says that it was he who first put Pirlo on the field in 1998. This is not quite true
Bruno on the penalty miss: I'm human, it happens. Next goal for sure
Neymar wants to extend his contract with PSG, but the club has not yet started negotiations. The player's entourage is upset about this
Referee Oliver is appointed for the Bayern - Atletico match in the Champions League. He worked on the game Everton - Liverpool
Ex-judge Halsey: I'm surprised Pickford didn't get a red card. He put van Dijk's health at risk