Cyprus

Στη γερμανική Βουλή το θέμα πώλησης υποβρυχίων προς την Τουρκία

Οι Πράσινοι θέτουν υπό πίεση την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε σχέση με αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων, γράφει το περιοδικό Σπίγκελ με τίτλο «Αμφιλεγόμενη οπλική συμφωνία του 2009 - Οι Πράσινοι επιδιώκουν να σταματήσουν τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία». Σύμφωνα με πληροφορίες του Σπίγκελ, θέλουν να ψηφίσει το Κοινοβούλιο εάν η Γερμανία επιτρέπεται να συνεχίσει να παραδίδει υποβρύχια στην Τουρκία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως δεδομένων των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι Πράσινοι επιδιώκουν σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε πριν από μερικά χρόνια περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στην εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Συνεχίζεται όμως η παράδοση εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια κατηγορίας 214 από τον κατασκευαστή Thyssenkrupp Marine Systems, η οποία είχε εγκριθεί το 2009, αλλά και η υποστήριξη που παρέχεται από την εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους, ύψους δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις. Επιπλέον, τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Βόρεια Συρία, ή για την καταπίεση της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Τώρα, όμως, η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των πρώτων υλών κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί.

«Είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Eρντογάν απειλεί στρατιωτικά την εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και την Δημοκρατία στη χώρα του», δήλωσε η ειδική των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Kάτια Κέουλ, εξηγώντας το αίτημα.

Η ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν είναι μάταιη. Εκτός από το κόμμα της Αριστεράς, τμήματα των Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία. Είναι κυρίως ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ρόλφ Μούτζενιχ, αυτός που έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση στην Άγκυρα για τις αποστολές της, όπως αυτές στη Βόρεια Συρία ή η τρέχουσα στην Λιβύη, και μάλιστα έθεσε υπό αμφισβήτηση την συμμετοχή του μέχρι τώρα εταίρου στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Football news:

Liverpool and Porto broke into the Champions League play-offs - there are already 8 teams. Which ones? And who is about to be added to them?
Now Liverpool are also without Alisson. The group was won by his 22-year-old substitute with 0 minutes in the Premier League and the Champions League
Diego Simeone: In three games where there were draws, we deserved more
Conte on victory over Gladbach: We beat the group leader and are still alive
Klopp on the victory over Ajax: One of the most important matches of the Champions League in my time at Liverpool
Llorente on the draw with Bayern: we Feel anger and rage. A last-minute penalty leaves a bad taste
Jordan Henderson: aware of Liverpool's injury problems, but there is a sense of unity in the dressing room