Cyprus

Τατάρ: «Η άρση των εμπάργκο και των περιορισμών θα είναι ο αρχικός μου στόχος»

Θα ενεργήσει σε αρμονία με την «αδελφή» Τουρκία στο «εθνικό θέμα» και ο ίδιος θα είναι ένας «πρόεδρος» ανοικτός στον «λαό», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κάνοντας αναφορά στη σημασία των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτοντας ως στόχο την άρση των «εμπάργκο», όπως είπε.

Στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο «προεδρικό», στην κατεχόμενη Λευκωσία, και αφού ευχαρίστησε τον Μουσταφά Ακιντζί για την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τιμωρεί τους Τ/κ γιατί έχουν το δικό τους «κράτος». «Η άρση των εμπάργκο και των περιορισμών θα είναι ο αρχικός μου στόχος”, ανέφερε.

Για το Κυπριακό είπε ότι οι Ε/κ δεν βλέπουν τους Τ/κ ως «ένα ίσο λαό», αυτός είναι και ο κύριος λόγος της μη λύσης μέχρι τώρα για την οποία δεν ευθύνονται οι Τ/κ.

Ελπίζει, ανέφερε, έστω και αργά, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα να δει τις πραγματικότητες, λέγοντας πως το αποτέλεσμα των επιθέσεων που είχαν δεχθεί (από τους Ε/κ) είναι ο αγώνας ύπαρξης που έδωσαν και η ίδρυση του «κράτους» τους ώστε να αυτοδιοικούνται.

Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, ήταν το τελευταίο παράδειγμα της καλής θέλησης των Τ/κ έναντι της απορριπτικής στάσης των Ε/κ.

Θέλει, συνέχισε, να στείλει στα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 δημιουργήθηκε ένα στάτους κβο στην Κύπρου του οποίου όμηρος είναι οι Τ/κ. Όλοι μας θέλουμε πλέον να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό, δήλωσε ο κ. Τατάρ, αναφέροντας ότι βλέπει πως είναι απαραίτητη η συνεργασία στη βάση των δύο κρατών και της ισότητας των δύο κυρίαρχων λαών.

Βλέπει θετικά, πρόσθεσε, το να έρθει στο τραπέζι της πενταμερούς συνάντησης που έχει προτείνει η Τουρκία μια λύση δύο κρατών στη βάση της ισότητας και θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία. «Τα ΗΕ με τις εγγυήτριες χώρες Αγγλία και Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν πλέον αυτό που τους αναλογεί και να κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση της ε/κ πλευρά για να βρεθεί ένα βιώσιμο και δίκαιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό».

Θέλησε δε να απευθυνθεί στην «νότια Κύπρο», όπως είπε, λέγοντας ότι εάν ο κ. Αναστασιάδηςδείξει καλή πρόθεση και την απαραίτητη πολιτική βούληση και πάει στην πενταμερή διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. «Αρκεί να δει τις πραγματικότητες στο νησί, την κυριαρχική μας ισότητα και να μην παραβλέψει ότι έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη με καθεστώς ισότιμο», επεσήμανε.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων είπε ότι είναι τεστ ειλικρίνειας για τους Ε/κ προσθέτοντας ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο είναι ακόμα στο τραπέζι και περιμένει χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, όπως είπε, αυτή η πρόταση να αξιολογηθεί. Ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το «συμβούλιο εθνικής αλληλεγγύης» με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα και την «κυβέρνηση».

Μουσταφά Ακιντζί

Αποχωρεί με την συνείδησή του ήσυχη για το έργο που επιτέλεσε, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας πρώτος στην τελετή παράδοσης παραλαβής. «Όλοι γνωρίζουν πώς έφτασα μέχρι εδώ, τί έκανα κατά την διάρκεια που εκτελούσα τα καθήκοντά μου και πώς αποχωρώ. Αυτή η περίοδος, από την αρχή μέχρι το τέλος, περιλαμβανομένων και των εκλογών, όλα έγιναν στα μάτια όλων μπροστά και πλέον γράφτηκε στην ιστορία», επεσήμανε.

Όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του ζωής, έτσι και ως «πρόεδρος», πρόσθεσε, είχε ως αρχή του να εξυπηρετήσει την ειρήνη, την δημοκρατία και τα οφέλη της κοινότητας. Έδωσε σημασία στην στήριξη των κοινοτικών αξιών, την ενδυνάμωση της σύγχρονης και κοσμικής δομής, την ανάπτυξη της δημοκρατικής αντίληψης και τις αρχές του Ατατούρκ που δεσμεύουν τον τ/κ «λαό», ανέφερε.

Ακόμα κι αν η πολιτική μου ζωή έφτασε στο τέλος της ως ένας απλός άνθρωπος δεν θα σταματήσω να ασχολούμαι με τις δυσκολίες και τα προβλήματα αυτής της κοινότητας, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι «η ζωή είναι ένα πεδίο αγώνα» και όσο διαρκεί η ζωή του θα αγωνίζεται για την ειρήνη και την ελευθερία, μια σύγχρονη, ανθρώπινη τάξη πραγμάτων, για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. «Το να αγωνίζεσαι για τις ανθρώπινες αξίες είναι χρέος κάθε ανθρώπου. Και για να το κάνει αυτό κάποιος δεν χρειάζεται αξιώματα», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά τη δική του θητεία προστέθηκε νέα πρόοδος σε αυτή που είχε καταγραφεί στο παρελθόν και έφτασαν «στο παρά πέντε της λύσης. Εάν δεν έγινε εφικτή η λύση, ειδικά η τ/κ πλευρά δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά όπως έχω πει, εάν υπάρχει ένα πρόβλημα, οι προσπάθειες επίλυσής του θα συνεχιστούν. Εύχομαι την νέα αυτή περίοδο να γίνουν ενέργειες με πραγματιστική και εποικοδομητική στάση, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουμε κερδίσει συν τω χρόνω και το υψωμένο ηθικό που επιτύχαμε».

Θεωρεί, είπε, ότι πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που καθησυχάσουν την ε/κ πλευρά η οποία συμπεριφέρθηκε χωρίς θέληση και δεν έδειξε την απαραίτητη βούληση για λύση και θα γίνουν προτάσεις εντός του πλαισίου των ΗΕ. Οι θέσεις έρχονται και φεύγουν, το κύριο είναι οι υπηρεσίες που παρέχεις στην κοινωνία και τα σημάδια που αφήνεις πίσω, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής δεν ήταν παρών ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί, στην τελετή ήταν παρών ένας Βουλευτής του τουρκικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ο Αχμέτ Ερμπάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Football news:

Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?
Ziyech about who inspires him: Eden Hazard. A world class player
Jermain Defoe: Kane and Son are the best link in the world right now