Finland

20 ongelmaa, joihin törmäsimme jatkuvasti ysärillä – ja joista nykyteinit eivät tiedä mitään

Joskus on hyvä pysähtyä arvostamaan sitä, miten paljon helpompaa moni asia nykyään on teknologian ansiosta. Toista se nimittäin oli 90-luvulla.

Spotifyn soittolistojen esiäidithän ne siinä!

Kyllä on nykyaikana helppoa – ainakin mitä teknologiaan tulee. Älypuhelin toimii paitsi yhteydenpitovälineenä, myös kamerana, musiikkisoittimena, elokuvienkatseluvempaimena ja salamannopeana tietopankkina.

Toista se oli vielä pari kolme vuosikymmentä sitten. Monet nykyään nopeasti ja vaivatta sujuvat asiat olivat silloin tuskastuttavan hitaita ja hankalia – elleivät täysin mahdottomia.

Listasimme 20 teknologiaan liittyvää ongelmaa, joiden kanssa saimme kärvistellä ysärillä ja 2000-luvun alussa. Ovatko sinulle tuttuja?

1. Kun lempisarjan seuraavaa jaksoa piti odottaa viikko. Ei ollut Netflixiä tai Areenaa, eikä sarjamaratonin käsitettä ollut vielä keksittykään.

2. Kun piti odottaa, että äiti lopettaa puhelumaratoninsa, jotta sai taas käyttää internetiä.

3. Kun lankapuhelimella ei voinut soittaa, jos joku oli samaan aikaan netissä, koska modeemi pyöri jollain tapaa puhelinverkon kautta (älä kysy enempää) ja luurista kuului vain sirinää.

4. Kun omat lempibiisit piti nauhoittaa C-kasetille radiosta. Usein korpesi, kun juontajat puhuivat biisien päälle. Tai sitten biisit piti ensin tallentaa kirjastosta lainatuilta CD-levyiltä tietokoneelle ja sitten polttaa tyhjille levyille. Kyllä nykyään osaa arvostaa Spotifyta.

Voi sitä onnekasta, joka tällaisen sai!

5. Kun kodissa oli vain yksi televisio ja vanhemmat olivat varanneet sen Napakympin tai uutisten katseluun, eikä saanut itse katsoa mitä halusi.

6. Kun piti valita, mistä hetkistä halusi ehdottomasti ottaa valokuvan, koska jokainen räpsäisy kulutti filmiä ja maksoi erikseen.

7. Kun odotti hartaasti filmikameran kuvia kehityksestä vain huomatakseen, että kaikki kuvat olivat tärähtäneitä tai koko rulla oli jotenkin mennyt pilalle. Siinä menivät lomakuvat ja muistot.

8. Kun kotona oli nettivuorot. Pikkusisarus jumitti tietokoneella aina juuri silloin, kun itsellä oli sovittuna treffit jollekin chat-sivustolle.

9. Kun kotona ei edes ollut tietokonetta, vaan sitä piti käydä käyttämässä kirjastossa. Pahinta oli, kun muut kirjastokävijät näkivät selän takaa kaikki chattailut.

Kun tietokonetta ei ollut kotona, sitä piti käyttää kaiken kansan silmien alla. Nykyään ajatuskin vähän ahdistaa.

10. Kun reittiohjeet oli selvitettävä etukäteen netistä ja printattava mukaan, jos oli menossa vieraaseen paikkaan. Tai luoja paratkoon, kun reitit oli katsottava aidosta paperisesta kartasta tai puhelinluettelosta.

11. Kun kännykässä oli vain 20 tekstaripaikkaa ja 19 niistä oli täynnä Tärkeitä Ihania Viestejä. Yhtä paikkaa piti aina pitää vapaana, jotta uusi viesti mahtuu tulemaan, ja poistaa se sitten saman tien.

12. Kun halusi etelänlomalle aikana ennen nettiä, piti ensin käydä hakemassa eri matkatoimistojen esitteitä esimerkiksi R-kioskilta. Niistä selailtiin sopiva matkakohde ja hotelli, ja sen jälkeen mentiin matkatoimiston tiskille. Kai se varaaminen puhelimellakin onnistui, mutta se oli aina sellaista säätämistä, että oli varmempaa hoitaa homma kasvotusten.

13. Kun ei voinut katsoa ravintolan ruokalistaa etukäteen netistä, vaan tarjonnan sai tietää vasta paikan päällä.

14. Kun jännitti hirveästi, onko Makuunin hyllyssä se uusi elokuva. Joskus myytiin ei oota ja lauantain leffaksi piti valita vaihtoehto B tai pahimmassa tapauksessa D.

Ah sitä onnea, kun tästä hyllystä löytyi juuri se leffa, jonka halusikin nähdä!

15. Kun halusi uuden soittoäänen, se piti tilata maksullisella tekstarilla ja oli silloinkin ihan kauhea. Tämä oli sitä aikaa, kun soittoääniä oli tapana vaihdella. Nykyäänhän kukaan ei jaksa, koska juuri kukaan ei käytä puhelinta soittamiseen, joten kaikilla on sama oletusääni ja puhelin joka tapauksessa äänettömällä.

16. Kun bussin aikataulu piti tarkistaa pikkuisesta kirjasesta ja reitit oli selvitettävä tarkoin etukäteen.

17. Kun videotallenteen ajastus meni pieleen tavalla tai toisella, minkä seurauksena lempisarjan jakso ei tallentunutkaan VHS:lle. Joskus jakso alkoi jonkin urheilulähetyksen venymisen takia niin myöhässä, että tallennus loppui kesken ennen jakson loppua. Joskus kasetti loppui kesken ja jakson loppu jäi siksi näkemättä. Se jakso oli sitten siinä, eikä sitä enää nähnyt mistään.

18. Kun perheenjäsen meni nauhoittamaan tärkeän VHS-kasetin päälle urheilua tai muuta typerää, ja videolle tallennettu tärkeä ohjelma pyyhkiytyi ikuisiksi ajoiksi.

19. Kun VHS-leffat piti aina muistaa kelata alkuun katselun jälkeen, muuten ärsytti seuraavalla seuraavalla katselukerralla. Myös C-kasetteja piti kelailla edestakaisin, jos ei halunnut edetä biisijärjestyksessä, vaan esimerkiksi kuunnella saman kappaleen monta kertaa.

20. Kun ei tiennyt jotain, vastausta ei voinut selvittää silmänräpäyksessä. Jos lähistöllä oli pöytätietokone, saattoi asian ehkä etsiä hakukoneesta, mutta ensin piti odottaa hitaan netin latautumista. Jos tietokonetta ei ollut, saattoi kääntyä tietosanakirjan puoleen ja kysyä kaverilta – tai sitten vastaus jäi ikuiseksi mysteeriksi.

Football news:

Lille coach: Benzema is an outstanding player. This is what is needed for the Golden Ball
Sandro Wagner: Messi didn't deserve the Golden Ball. Chiellini is the favorite, followed by Lewandowski
Gary Neville: Manchester United stars don't plow like de Bruyne, Mane, Bernardo and Firmino. They lack such a work ethic
Salah turned into Messi. Lineker on Liverpool forward
We will ask you to punish those who unreasonably accused Glick of racism in the match with England. The Polish Football Union will appeal to FIFA
Milan's midfielder Rebic suffered a muscle injury in the match against Verona
Newcastle's budget for the winter is 50 million pounds, although the club has the right to spend 190 million without violating the FFP