Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Afrikka | Kongon demokraattisessa tasavallassa tapettu yli 200 ihmistä viime viikon veri­löylyssä

Hallitus syyttää M23-kapinallisryhmää veriteosta ja alueen muista väkivaltaisuuksista.

Kongon demokraattisessa tasavallassa on hallituksen mukaan tapettu 272 siviiliä viime viikolla tehdyssä verilöylyssä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Veriteko tapahtui maan itäosassa sijaitsevassa Kishishen kylässä. Aiemmin hallitus kertoi uhriluvun arvioksi 50 ihmistä.

Sunnuntaina kymmenettuhannet ihmiset protestoivat maan itäosissa tapahtuvaa väkivaltaa vastaan. Mielenosoittajat olivat al-Jazeeran mukaan pääosin kristittyjä, jotka suuntasivat kaduille jumalanpalvelusten jälkeen.

Mielenosoittajilla oli mukanaan plakaatteja, joissa luki muun muassa ”Ei balkanisoinnille, ei kansainvälisen yhteisön tekopyhyydelle. [Kongon demokraattinen tasavalta] ei ole myytävänä”.

Kongon demokraattisen tasavallan hallitus syyttää M23-kapinallisryhmää veriteosta ja alueen muista väkivaltaisuuksista. Lisäksi hallitus syyttää Ruandaa ryhmän tukemisesta. Ruanda on kiistänyt syytökset.

Länsimaat toimivat Kongon demokraattisen tasavallan hallituksen mukaan tekopyhästi, kun ne eivät ole toimineet riittävän aktiivisesti Ruandan väitetyn tukemisen torjumiseksi. Ruanda myös aiheuttaa hallinnon mukaan Kongon demokraattisen tasavallan itäosiin levottomuuksia.

Kongon demokraattisen tasavallan edustajat ovat myös kritisoineet EU-komission päätöstä tuke ruandalaisia joukkoja Mosambikissa 20 miljoonalla eurolla. Ruanda on lähettänyt joukkojaan Itä-Afrikan Mosambikiin taistelemaan erityisesti Cabo Delgadon maakunnassa olevia kapinallisia ja äärijärjestöjä vastaan.

Elokuussa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken piti luotettavina YK:n asiantuntijoiden arvioita, joiden mukaan väitteet Ruandan antamasta tuesta M23:lle ovat ”uskottavia”.

Hallinnon joukkojen ja M23:n välinen konflikti on ajanut jopa 390 000 ihmistä kodeistaan.