Rovaniemen hovioikeus on tuominnut 47-vuotiaan miehen kolmesta vapaudenriistosta 80 päiväsakkoon ja 980 euron sakkosummaan. Pohjoissuomalainen mies kahlitsi naisystävänsä kolme 10–14-vuotiasta poikaa kiinni hellaan niin, että kyse oli rikoksista.

Kahden uhrin jalat mies vielä kahlitsi jalkaraudoin yhteen. Vastaaja kiisti kolme syytettä vapaudenriistosta.

Tuomittu myönsi kertaalleen kiinnittäneensä pojat hellaan pariksi minuutiksi käsiraudoin. Yhden pojista hän kiinnitti kahdesti, tosin tuolla kerralla häntä avusti myös poikien äiti.

Jalkarautojen käytön mies kiisti.

Mies väitti kahlitsemisia kasvatukseksi. Puolustuksen mukaan poikien vuorokausirytmi oli ollut sekaisin, he eivät totelleet lainkaan ja yksi pojista olisi ollut riehumisensa vuoksi itselleen ja muille taloudessa asuville vaarallinen.

Oikeus piti nöyryyttävänä

Käräjäoikeus toteaa, että kasvattajalla on joissakin tapauksissa oikeus rajoittaa huollettavan liikkumisvapautta, esimerkiksi estämällä lasta menemästä öisin ulos.

Vastaajalla ei ollut oikeutta toimiinsa. Rautoihin kahlitseminen oli jyrkästi lapsen liikkumisvapautta rajoittava toimenpide.

Käräjäoikeuden mukaan vastaajan menettelyä voitiin pitää nöyryyttävänä ja ihmisarvoa alentavana.

Miehen tulee korvata pojille aiheuttamastaan vahingosta 500, 350 ja 750 euroa. Korvaukset on maksettava korkoineen rikosajankohdasta lukien.

Pitivät käskyttäjänä

Mies oli ollut tekoaikaan vuoden 2017 lopulla kolmen koulupojan äidin miesystävä. Miehellä oli oma kotinsa, mutta käytännössä hän asui naisen talossa yhdessä poikien kanssa.

Aikuisten piti elää tuo loppuvuosi kertomansa mukaan kahdestaan. Yllättäen pojat kuitenkin palautuivat isänsä luota toiselta paikkakunnalta isän ongelmien vuoksi

Äiti oli todennut pojille, että hänen miesystävänsä on talossa pomo, jota heidän pitää totella.

Pojat olivat eri mieltä asiasta. Yksi heistä hyväksyi miehen, mutta kaksi muuta pitivät tätä pelkkänä käskyttäjänä.

Äidin miesystävän teot paljastuivat, kun pojat palautuivat biologisen isänsä luokse toiselle paikkakunnalle.

”Aikuisten käyttöön”

Poikien äiti sai myös syytteen vapaudenriistosta. Sen oikeus hylkäsi muun muassa siksi, ettei kukaan pojista ollut kertonut äitinsä raudoittaneen heitä.

Raudat olivat naisen. Hän oli tilannut käsi- ja jalkaraudat suomalaisesta postimyyntiliikkeestä. Niitä ei oltu naisen mukaan tarkoitettu lapsille vaan aikuisten käyttöön.

Käräjäoikeuden runsas vuosi sitten antama tuomio ei saanut lainvoimaa, sillä vapaudenriistoista tuomittu mies valitti siitä Rovaniemen hovioikeuteen.

Hovioikeus järjesti uuden pääkäsittelyn. Hovioikeuden lopputulos oli kuitenkin sama kuin käräjäoikeuden. Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion lopputuloksen, mutta lyhensi rikosaikaa.

Hovioikeuden mukaan rikosaika ei voinut alkaa ennen kuin posti toi käsi- ja jalkaraudat 28. marraskuuta 2017.

Vapaudenriistoista tuomitun miehen mukaan ongelmia oli ollut muun muassa poikien runsaan pelaamisen vuoksi. Kuvituskuva. FOTOLIA