Finland

Ainakin 62 kuollut ja satoja loukkaantunut tulivuoren­purkauksessa Guatemalassa – pelastustoimet jouduttiin jälleen keskeyttämään

Ainakin 62 ihmistä on kuollut Fuego-tulivuoren sunnuntaina alkaneissa purkauksissa Guatemalassa Väli-Amerikassa, kertoi uutistoimisto AP. Lisäksi lähes 300 ihmisen arvioidaan loukkaantuneen.

Useiden ihmisten on kerrottu olevan kateissa, mutta viranomaiset eivät ole pystyneet arvioimaan kadonneiden tarkkaa määrää, kertoo uutistoimisto AFP.

Fuego (suom. Tuli) purkautui toisen kerran varhain maanantaina sylkien sisuksistaan lisää tuhkaa, kaasua ja mutaa. Pelastus- ja etsintätoimet jouduttiin taas keskeyttämään. Olosuhteet osoittautuivat pelastajille liian vaarallisiksi jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan Guatemalan rannikolla tuntui maanantaiaamuna maanjäristys, jonka voimakkuus oli 5,2.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Uutistoimisto Reutersin mukaan järistyksen ei tiedetä aiheuttaneen vahinkoa mantereella. Järistyksen keskus oli Tyynellämerellä noin kymmenen kilometrin syvyydessä.

Kyseessä on Fuego-tulivuoren voimakkain purkaus yli neljään vuosikymmeneen. Vuoresta purkautunut laavavirta on ainakin kahdeksan kilometrin pituinen, kertoo Reuters.

Guatemalan kansallisen katastrofihallintaviraston edustaja Sergio Cabañas kertoi Reutersin mukaan, että laavavirta on tehnyt tuhoja esimerkiksi El Rodeon kylässä.

”Siellä on loukkaantuneita, palaneita ja kuolleita ihmisiä”, Cabañas kertoi radiohaastattelussa.

Osa purkauksen uhreista on kuollut pyroklastisissa virtauksissa, jotka ovat monisata-asteisten kaasujen ja tuhkan sekoitusta.

Noin 3 100 ihmistä on evakuoitu tulivuoren läheisyydestä. Kaikkiin alueen kyliin ei ole päästy laavavirtojen takia.

Guatemalan hallituksen arvion mukaan ainakin 1,7 miljoonaa ihmistä on kärsinyt purkauksesta. Presidentti Jimmy Morales on kertonut harkitsevansa hätätilan julistamista Chimaltenangon, Escuintlan ja Sacatepéquezin alueille.

Ihmisiä on kehotettu käyttämään suojanaamioita, jotta he eivät hengittäisi tuhkaa.

Fuego-tulivuori sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Guatemalan samannimisestä pääkaupungista. Guatemalan pääkaupungin lentokenttä on jouduttu sulkemaan.

Kyseessä on Fuego-tulivuoren toinen purkaus tänä vuonna.

Football news:

Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history
Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave