Finland

Alkoholi | Kyselytutkimus: Joka neljäs suomalainen arvioi alkoholinkäyttönsä vähentyneen korona-aikana

Joka viides juo vähintään viisi annosta kerralla.

Tuoreen kyselyn mukaan alkoholinkäyttö on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, eniten nuorilla aikuisilla.­

Suomalaisista joka neljäs arvioi alkoholinkäyttönsä vähentyneen koronaviruspandemian aikana. Neljä prosenttia sen sijaan arvioi alkoholinkäyttönsä lisääntyneen poikkeusaikana.

Tiedot käyvät ilmi Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta. Kantarin tammikuussa tekemään tutkimukseen vastasi 1004 ihmistä.

Alkoholin juominen on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä. Eniten se on vähentynyt opiskelijoilla ja 18–34-vuotiailla. Heistä lähes puolet arvioi alkoholinkäyttönsä vähentyneen.

Alkoholin käyttö on lisääntynyt yleisimmin niillä, jotka kertoivat juovansa alkoholia vähintään pari kertaa viikossa.

Ne, joiden alkoholin käyttö oli lisääntynyt korona-aikana, kertoivat muita useammin, että myös yksinäisyys, stressi ja ahdistus olivat lisääntyneet poikkeusaikana.

“Alkoholin käytön vähentyminen on hyvä uutinen ja siihen ovat vaikuttaneet korona-ajan rajoitukset. Toivon mukaan alkoholin käytön vähentämisestä jää monille pysyvä tapa”, sanoo EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.

”Toisaalta tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että osalle ihmisistä alkoholi on entistä suurempi ongelma. Ne, jotka juovat paljon, juovat entistä enemmän. Tämä näkyy myös lisääntyneinä soittoina EHYTin Päihdeneuvontaan.”

Mikkosen mukaan Ehyt ry:n päihdeneuvontaan soittavien määrä on lähes tuplaantunut viime vuonna. Usein yhteyttä ottavat myös alkoholinkäytöstä huolestuneet läheiset.

Enemmistö kyselyyn vastanneista eli 60 prosenttia kertoi juovansa 1–2 alkoholiannosta kerralla.

Joka viides joi kerralla viisi annosta tai enemmän. Miehistä niin teki joka neljäs ja naisista noin joka kymmenes. Yleisintä viiden tai sitä useamman annoksen juominen oli työssäkäyvien ja opiskelijoiden keskuudessa.

Kuusi prosenttia suomalaisista on ollut huolissaan alkoholinkäytöstään koronavuoden aikana. Eniten huolissaan ovat olleet ne, jotka juovat vähintään viisi alkoholiannosta kerralla ja ne, jotka juovat vähintään pari kertaa viikossa.

Joka viides kertoi juovansa alkoholia vähintään pari kertaa viikossa: miehistä vajaa kolmannes ja naisista noin joka kymmenes. Neljä kertaa viikossa tai useammin alkoholia käytti viisi prosenttia vastaajista.

Käyttökertojen määrä oli samalla tasolla kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen juomatapatutkimuksessa vuonna 2016.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it