Finland

Amerikkalaistutkijat pääsivät mehiläisiltä päät irti repivien ”murhaherhiläisten” jäljille – puun onkalosta löytyi karmea yllätys

Amerikkalaistutkijat pääsivät mehiläisiltä päät irti repivien ”murhaherhiläisten” jäljille – puun onkalosta löytyi karmea yllätys

Murhaherhiläisiksin kutsuttujen kiinanherhiläisten pesä löytyi ensimmäistä kertaa Yhdysvalloista.

”Murhaherhiläinen” voi tappaa paitsi mehiläisiä myös ihmisen.­

”Jos kohtaatte niitä, juoskaa.” Näin kehotti hyönteistutkija CNN:lle viime keväänä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa havaittiin ensimmäistä kertaa Aasiasta kotoisin olevia ”murhaherhiläisiä”. Hyönteisten maahanmuutosta saatiin vihjeitä, kun Washingtonin osavaltiosta löytyi valtava joukko surmattuja mehiläisiä, joiden päät oli revitty irti.

”Murhaherhiläinen” on oikealta nimeltään herhiläislajeihin kuuluva kiinanherhiläinen, jota tavattiin Yhdysvaltojen maaperällä ensimmäistä kertaa viime vuoden lopulla.

Nyt Washingtonin osavaltiossa sijaitsevasta Blainen kaupungista on löydetty varsinainen hyönteisfoobikkojen kauhujen kammio. Tutkijat nimittäin onnistuivat jäljittämään vieraslajin pesän yksityistontilla sijaitsevan puun onkalosta, CNN kirjoittaa. Kyseessä on ensimmäinen maasta löydetty kiinanherhiläisten pesä.

Maatalousministeriön tutkijat paikansivat pesän useisiin kiinanherhiläisiin kiinnitettyjen radiolähettimien avulla. Vakoojaherhiläisiksi uhratut yksilöt johdattivat tutkijat suoraan onkalolle, jonka ovensuulla pörräsi kymmeniä lajitovereita.

Kiinanherhiläisen keho voi kasvaa 50 millimetrin mittaiseksi ja siipien väli 76 millimetriin.­

Kiinanherhiläiset pesivät tyypillisesti maassa, mutta toisinaan ne saattavat pesiä myös kuolleissa puissa. Herhiläisten pesäpuun omistaja antoi viranomaisille luvan tuhota puu hänen tontiltaan, ja se on määrä hävittää tänään. Aluksi hyönteisiä aiotaan pyytää ansojen voimin.

Vaarallisia ihmisille

Erittäin voimakasta hermomyrkkyä erittävä kiinanherhiläinen voi kasvaa noin viiden sentin mittaiseksi, ja sen siipien kärkivälillä voi olla mittaa noin 7,5 senttiä. Niiden leviäminen ei ole vitsailun aihe, sillä kiinanherhiläisen pistot voivat jopa tappaa ihmisen. Esimerkiksi Japanissa ne vievät hengen vuosittain keskimäärin 50 ihmiseltä. Kuuden millimetrin pituinen pistin läpäisee helposti mehiläishoitajan puvun, ja piston kokeneet ovat verranneet tuntumaa kuuman metallin ihon läpi työntämiseen.

Tutkijat ovat huolissaan kiinanherhiläisen leviämisestä.­

Ne ovat tappavia myös muille eläimille. Vain muutama kiinanherhiläinen voi hävittää kokonaisen pesällisen mehiläisiä vain tuntien kuluessa.

Herhiläiset menevät ”teurastusvaiheeseen”, jossa ne tappavat mehiläisiä repimällä niiden päät irti. Sitten ne alkavat puolustaa pesää omanaan ja vievät poikaset ravinnoksi omille poikasilleen. Ne hyökkäävät myös muiden hyönteisten kimppuun, mutta niiden ei tiedetä tuhoavan niiden kohdalla kokonaisia yhdyskuntia, Washingtonin ministeriön verkkosivuilla on kerrottu.

Tutkijoita kiinanherhiläisen leviäminen Yhdysvaltoihin huolestuttaa, sillä ne voivat tehdä selvää mehiläisyhdyskunnista ja asettua maahan peruuttamattomasti, aiheuttaen haittoja ympäristön lisäksi myös taloudelle ja kansanterveydelle. Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloilla on pari vuotta aikaa torjua kiinanherhiläisen invaasio, sen jälkeen se on todennäköisesti mahdotonta.

Kiinanherhiläinen on maailman suurin herhiläislaji.­

On epäselvää, miten kiinanherhiläinen on päätynyt Yhdysvaltoihin. Tutkijat aikovat jatkaa lajin jäljittämistä, jotta se saataisiin hävitettyä pysyvästi maasta.

Football news:

Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw
This miss will hurt all men: Molde player missed from half a meter and drove into the bar
Mikel Arteta: I am Very happy with Pepe's game against Molde. Arsenal played well overall
Napoli players came out in t-shirts with Maradona's name and number 10 for the Europa League match
Daniele Bonera: Milan is happy with the game with Lille and only regrets the result
Neymar on Maradona: You will always remain in our memory. Football is grateful to you
If football was a movie, Diego would be its main character. Showsport readers say goodbye to Maradona