Finland

Ampumahiihdon maailmancup starttaa Kontiolahdella – Mari Eder saa virtaa viime kauden päätöksestä: ”Näinkin vanha koira oppii uusia temppuja”

Ampumahiihdon maailmancup starttaa Kontiolahdella – Mari Eder saa virtaa viime kauden päätöksestä: ”Näinkin vanha koira oppii uusia temppuja”

Tero Seppälä tavoittelee nousua 25 parhaan joukkoon miesten maailmancupissa.

Mari Eder sijoittui viime kauden maailmancupissa parhaimmillaan neljänneksi.­

Suomen ampumahiihtomaajoukkue toivoo viikonloppuna lentävää lähtöä maailmancup-kauteen, joka alkaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2007 kotoisista maisemista, Pohjois-Karjalan Kontiolahdelta.

Suomalaiset kaipaavat onnenpotkua, sillä alkava kausi on 15 vuoteen ensimmäinen, kun maajoukkue joutuu maailmancupissa tulemaan toimeen ilman lajin pitkäaikaista keulakuvaa Kaisa Mäkäräistä. Tänään kisattavilla normaalimatkoilla eniten odotetaan Mari Ederiltä ja Tero Seppälältä.

Heitä yhdistää se, että kumpikin venyi viime kauden parhaaseen suoritukseensa kauden loppumetreillä, kun Eder oli maaliskuun alussa Tshekin Nove Meston maailmancupissa naisten sprintin neljäs ja Seppälä päivää myöhemmin samalla matkalla miehissä seitsemäs.

Pitkällä urallaan Eder, 33, on voittanut kaksi maailmancupin kisaa ja ollut MM-nelonen, mutta vastapainoksi pettymykset ovat valmistaneet häntä kovimman kautta tulevaan kauteen, joka on poikkeuksellinen.

– Tässä tilanteessa pitää olla henkisesti valmis siihen, ettei kaikki ole omissa käsissä, vaikka yrittäisi ottaa kaiken huomioon. Riittää, että taustajoukoissa on yksi koronatartunta, niin niskaan voi lävähtää kilpailukielto, Eder huomauttaa.

Ederin menestys on kulkenut käsi kädessä hänen ampumasuoritustensa kanssa. Kun taulut kaatuvat, sijoitus on yleensä top-kympissä.

Itävallan Thalgaussa puolisonsa Benjamin Ederin kanssa asuva Eder-Laukkanen on saanut ampumiseensa apua nykyisestä kotimaastaan. Sitä on antanut Itävallassa nuoria valmentava Marcus Michelak.

– Ammunnan eteen on ainakin tehty töitä. Välillä tuntuu, että näinkin vanha koira voi oppia uusia temppuja, mutta on päiviä, kun tuntuu, ettei homma kulje ollenkaan, Eder on kuvaillut.

Mari Eder on tehnyt kovasti töitä ammuntasuorituksen varmuuden parantamiseksi.­

Hänen tavoitteensa on petrata ampumistaan rasitustilassa. Pitäisi pystyä siirtämään rutiinitason perusvarma ammunta sujumaan myös kovemmassa fyysisessä kuormituksessa.

Eder vietti kesän pitkälti Itävallassa. Suomeen hän saapui harjoittelemaan syys-lokakuussa.

Läheltä Enoa kotoisin oleva Eder ei tällä kertaa Kontiolahdella saa taakseen kotiseutuhenkistä kannustusta, koska katsojia ei koronatilanteen takia ampumahiihtostadionille lasketa.

– Muutenkaan emme näinä päivinä kaupungilla ihmisten ilmoilla pyöri emmekä kohtaa paikallisia. Yritämme oman joukkueen sisällä pysytellä pienissä ryhmissä.

Tero Seppälä haluaa hinata kokonaissijoituksensa maailmancupissa 25 parhaan joukkoon.­

Seppälä, 24, hinasi viime kaudella parhaan maailmancupin kokonaissijoituksensa reilun kahden vuoden takaiselta 61. tilalta 37:nneksi. Samanlainen parannus alkavalla kaudella merkitsisi todellista kansainvälistä läpimurtoa.

– Kun maailmancupissa pysyisi 25 parhaan joukossa, pääsisi yhteislähtökisoihin ilman karsintaa. Sen voisi laittaa tavoitteeksi, Seppälä aprikoi.

Nove Meston seitsemäs sija antoi toisen polven huippuampumahiihtäjälle uskoa, että maailman kärki tulee pikku hiljaa selkä edellä vastaan.

– Se antoi treenikaudelle virtaa, suomalaismiesten paras hiihtäjä Seppälä myöntää.

Kontiolahden lauantain aikataulu:

Football news:

The judge was wrong. It can't be that in the moment with De Gea there is no foul, but with the 2nd goal of Manchester United-there is. Maguire about 1:2 with Sheffield
Juventus are Interested in Auar
Ex-CSKA forward Denis Popov has been appointed head coach of SKA Rostov
Solskjaer after 1-2 with Sheffield: Manchester United have no time to feel sorry for themselves. Saturday's match with Arsenal
Brother Chalova moved to the Serbian Subotica
Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal