Finland

Annika Saarikko pääministeri Marinin Navalnyi-twiitistä: Ulkopolitiikan hoito on yhteistyötä – ”En myöskään itse ollut siitä informoitu”

Annika Saarikko pääministeri Marinin Navalnyi-twiitistä: Ulkopolitiikan hoito on yhteistyötä – ”En myöskään itse ollut siitä informoitu”

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi Niinistön ja Marinin viestikatkosta: ”Jos asiassa on presidentin tai pääministerin mielestä parannettavaa, niin sitten sitä pitää parantaa”

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd) välistä viestikatkosta toteamalla, että yhteistyön presidentin ja hallituksen välillä pitää olla saumatonta.

– Meillä ei ole varaa eritahtisuuteen, koska ulkopolitiikan hoito on yhteistyötä, Saarikko sanoi tänään torstaina keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksen yhteydessä.

– Jos asiassa on presidentin tai pääministerin mielestä parannettavaa, niin sitten sitä pitää parantaa. Siihen nimittäin jo perustuslaki kaikkia osapuolia velvoittaa.

Niinistön mukaan pääministeri ei keskustellut hänen kanssaan ennen kuin päätti maanantaina kommentoida Twitterissä venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kiinniottoa ja vaatia tämän vapauttamista.

– Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö sanoi tänään torstaina politiikan toimittajien yhdistyksen etätapaamisessa.

Marinin käsityksen mukaan hänen esikuntansa oli kuitenkin käynyt Navalnyin pidätyksestä keskustelua ulkoministeriön kanssa maanantaina ja asiasta oli keskusteltu myös tasavallan presidentin kanslian kanssa.

Navalnyi pidätettiin sunnuntaina hänen saavuttuaan Saksasta Moskovaan.

Saarikon mukaan oleellisinta kuitenkin on, että sekä hallitus että presidentti toteavat, että Suomi sitoutuu ja on mukana EU:n yhteisrintamassa Navalnyin vapauttamisen puolesta ja murhayrityksen syylliset tulee saattaa vastuuseen.

– Mikä tärkeintä, myös hallituksella ja maan presidentillä on sama linja ulkopolitiikassa tässäkin kysymyksessä.

– Mitä tulee pääministerin kannanottoon maanantaiaamulla, en myöskään itse ollut siitä informoitu, Saarikko sanoi.

Keskustan kansanedustaja Mikko Savolan mukaan pääministerin ja presidentin olisi ehdottomasti kyettävä keskustelemaan etukäteen avoimemmin.

– Asioiden hoidon kannalta tämä ei näytä hyvältä, ja sen vuoksi Niinistö varmaan tästä näin suoraan sanoikin, Savola arvioi.

– Twitter-napin painaminen on nykyään niin herkässä monella.

Kansanedustaja Mikko Savolan (kesk) mielestä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kaudella vastaavia näpäytyksiä ei sattunut.­

Savolan tulkinnan mukaan Niinistön näpäytys pääministerin suuntaan ei jättänyt tulkinnanvaraa.

– Olihan tämä osoitus ja näpäytys siitä, että tätä keskustelua pitäisi käydä. Uskon, että puhelin olisi hyvä avata siellä useammin suuntaan jos toiseen pääministerin ja presidentin välillä.

– Ainakin ulospäin näyttää siltä, että parannettavaa on keskusteluyhteydessä. Eihän muuten tulisi tämäntyyppisiä näpäytyksiä julkisuuden kautta, Savola kommentoi Marinin ja Niinistön välejä.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaskan mukaan onni oli tällä kertaa se, että presidentin ja pääministerin kannat olivat yhteneväiset ja samansuuntaiset, vaikka julkitulot olivatkin eritahtisia ja erisävyisiä.

Kansanedustaja Jouni Ovaskan (kesk) mukaan on tärkeää, että näkemyksiä presidentin ja valtioneuvoston välillä vaihdetaan aktiivisesti.­

– Herää kysymys, miksi näin ja toimiiko yhteydenpito vaivattomasti.

– Kuuma linja presidentin ja pääministerin välillä on saatava tarvittaessa heti auki, myös ennen kuin Twitteriin intoudutaan kirjoittelemaan, Ovaska sanoo.

Football news:

Neymar is likely to miss the Barcelona game. PSG don't want to take any chances
Real Madrid conceded for the first time in 5 matches
Miranchuk about Bergamo: They start to find out in a cafe, come up with a smile and say: Forza Atalanta!
Maldini on buying out Tomori for 28 million euros: Too expensive. Milan will discuss everything with Chelsea
Raiola requested a salary of 10 million euros and a 1-2-year contract for Donnarumma from Milan. Chelsea and PSG player of Interest
Mauricio Pochettino: Mbappe only needs time to fill out his CV. He is already among the best
Ferdinand on Hudson-Odoi's hand: How did the referee not award a penalty? Shame. What about the rules and the referee?