Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Antony Blinken: ”Venäjän ja Kiinan suhde on kuin järkiavioliitto, jossa Venäjä on kumppaneista nuorempi”

Blinken on varoittanut julkisesti jo viikkoja Kiinaa harkitsemasta Venäjän pyyntöjä saada aseellista apua sen Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Kuva:  Kevin Dietsch / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken nimitti keskiviikkona Kiinan ja Venäjän kahdenvälisiä suhteita "järkiavioliitoksi", kertoo uutistoimisto AFP.

Blinken huomautti, ettei Kiina vielä ole antanut sotilaallista apua "nuorelle kumppanilleen" Venäjälle tämän käydessä hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Kiinan presidentti Xi Jinping päätti keskiviikkona Moskovan-matkansa, jota seurattiin tiiviisti myös Yhdysvalloissa. Ukrainaa sen taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan auttava Yhdysvallat pitää Kiinaa maansa suurimpana pitkäaikaisena vastustajana.

– Osittain siksi, että heillä on hyvin erilainen maailmankatsomus omaamme verrattuna, heidän välillään vallitsee järkiavioliitto", Blinken sanoi senaatin ulkosuhteiden komitealle.

"Venäjä on hyvin paljon nuorempi kumppani tässä liitossa", hän jatkoi.

Blinkenin mukaan Kiinalla on "illiberaalinen visio" siitä, miten se aikoisi korvata Yhdysvaltain johtaman maailmanjärjestyksen.

– En kuitenkaan ole varma, haluaako Venäjä tai (presidentti Vladimir) Putin todella maailmanjärjestyksen hoitaakseen. Ehkä hän haluaa ennemminkin maailman epäjärjestykseen."

Blinken on varoittanut julkisesti jo viikkoja Kiinaa harkitsemasta Venäjän pyyntöjä saada aseellista apua sen Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun mukaan Venäjä, jonka asevoimat kuuluvat maailman suurimpiin, on joutunut turvautumaan Iranin ja Pohjois-Korean asetoimituksiin Ukrainassa kärsimiensä tappioiden vuoksi.

Xi puhui Moskovan-vierailun aikana ehdotuksestaan, tulitaosta Ukrainassa. Yhdysvallat suhtautuu asiaan skeptisesti, sillä se pelkää, että Venäjä voisi käyttää tulitaukoa hyödykseen ja järjestää taisteluihin osallistuvia joukkojaan uudelleen.