Britanniassa on laadittu elektroniikkajätteeseen kertymistä ja vähentämistä koskeva korkean tason selvitys, muun muassa The Guardian kirjoittaa. Pahimpaan A-ryhmään sijoitetaan sekä Apple että Amazon, joiden osuutta jäteongelman paisumisessa pidetään merkittävänä.

Niiden kaltaiset jättiyhtiöt pitäisi panna vastuuseen elektroniikkajätteen vähentämisestä, vaativat parlamentin jäsenet raportissa. Amazon ja muut verkkokauppiaat luistelevat vastuusta, koska niitä ei lasketa sen paremmin tuottajiksi kuin vähittäiskauppiaiksikaan. Näin niitä eivät koske kummallekaan ryhmälle asetetut velvoitteet. Esimerkiksi vähittäiskauppojen pitää ottaa vastaan käytöstä poistuneita laitteita – Amazonin, eBayn ja vastaavien ei.

Applen syntilistalle lasketaan ainakin korjauskelvottomien laitteiden suunnitteleminen ja myyminen. Kokoamisessa käytetään esimerkiksi liimaa niin runsaalla kädellä, ettei vehkeitä tahdo saada edes avattua – puhumattakaan, että niitä voisi ainakaan omin voimin juuri korjata tai huoltaa.

Vuosien varrella Applea on moitittu siitäkin, että se on vaikeuttanut ulkopuolisten korjauspajojen käyttöä. Tilanne on nyttemmin jossain määrin kohentunut. Applen merkkikorjaamojen taksat puolestaan saavat moitteita.

”Asiakkaat eivät hallitse itse omistamiaan laitteita. Osia ei voi vaihtaa, ohjeita ei ole saatavilla. Apple itse laskuttaa korjauksista niin paljon, että usein on järkevämpää ostaa uusi laite”, raportti julmistelee.

Ja vanhat tuotteet päätyvät kaatopaikoille. 40 prosenttia Britannian elektroniikkajätteestä laivataan ulkomaille, usein laittomasti. Osa ei välttämättä pääse edes perille vaan kipataan matkalla meren syvyyksiin.

”Olemme hämmästyneitä ja pettyneitä”, Apple toteaa raportista. Se sanoo esimerkiksi lisänneensä kierrätysmateriaalien käyttöä tuotteissaan. ”Raportti ei vastaa Applen pyrkimyksiä säästää luonnonvaroja ja suojella yhteistä planeettaamme. Asiakkaillamme on entistä enemmän mahdollisuuksia myydä, kierrättää tai korjauttaa laadukkaasti Apple-tuotteita kuin koskaan ennen.”

Myös Amazon vannoo puhtoisuuttaan: ”Olemme sitoutuneet minimoimaan jätteen määrän ja auttamaan asiakkaitamme uudelleenkäyttämään, korjaamaan ja kierrättämään tuotteensa.”