Finland

Asiakkaita ohjataan apteekeista terveydenhuoltoon päivittäin – Petteri Orpo luuli infarktia närästykseksi, farmaseutti ohjasi sairaalaan

Farmaseuttien ja proviisoreiden päätehtäviin kuuluu tunnistaa tilanteita, jolloin itsehoito ei riitä.

Farmaseuttien ja proviisoreiden päätehtävä on lääkeneuvonnan lisäksi tunnistaa tilanteita, joissa itsehoito auttaa ja milloin on syytä hakeutua suoraan terveydenhuollon piiriin.

Farmaseuteille ja proviisoreille asiakkaiden ohjaaminen terveydenhuollon piiriin on osa työtehtävää, kertoo Farmasialiiton puheenjohtaja Antti Kataja.

Apteekeista sairaanhoitoon ohjaamisesta ei Katajan mukaan ole varsinaista tilastointia, mutta Kataja arvelee, että keskikokoisessa apteekissa ohjataan asiakkaita terveydenhuoltoon useamman kerran viikossa ja valtakunnan tasolla sitä tapahtuu päivittäin.

Hänen mukaansa farmaseuttien ja proviisoreiden päätehtävä on lääkeneuvonnan lisäksi tunnistaa tilanteita, joissa itsehoito auttaa ja milloin on syytä hakeutua suoraan terveydenhuollon piiriin.

Kataja muistuttaa, että farmaseutit ja proviisorit ovat terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on yliopistotasoinen koulutus. Koulutukseen kuuluu muun muassa sairauksien ja yleisimpien oireiden läpikäyntiä sekä lääkkeiden turvallisen ja tarkoituksenmukaisen käytön neuvontaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi lauantaina julkaistussa Ilta-Sanomien haastattelussa, että hän sai kuntavaalien jälkeen sydäninfarktin.

Kuntavaalien jälkeisenä keskiviikkona Orpolle oli tullut huono olo kesken lounaan. Hän oli mennyt ostamaan närästyslääkettä läheiseen Yliopiston apteekkiin, jossa farmaseutti oli ohjannut hänet sairaalaan.

– Ei ne mitään päivittäisiä tapauksia ole, kuten mitä Orpolle kävi, mutta kyllä niistä kuulee säännöllisesti. Tullaan hakemaan närästyslääkettä, ja kun tilannetta hetken selvitetään, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystykseen, Kataja kertoo.

Kaikki tapaukset eivät ole yhtä dramaattisia kuin Orpon.

– Saattaa olla, että joudutaan esimerkiksi ohjaamaan käymään lääkärissä tarkastamassa joku ihottuma varmuuden vuoksi, Kataja kertoo.

Suomalaiset käyttävät apteekkien palveluita paljon. Vuositasolla apteekkikäyntejä Suomessa on noin 60 miljoonaa.

– Suomalaiset tietävät, että sieltä saa neuvoa ja tukea ilman ajanvarausta, Kataja kertoo.

Football news:

We start a new Showsport series with Liverpool: we go to every club of the Premier League and tell everything about the city and traditions
Holand gave Suarez's son an autographed T-shirt for his birthday
The Dubai-based company is ready to buy out Barcelona's debt of 1.5 billion euros. The club can be given a delay of 2 to 12 years
Aguero can make his debut for Barca on October 17 - with Valencia at the Camp Nou
Wirtz's father: Florian wants to play an important role in Bayer for 2 years. What will happen next is unknown
Anelka on PSG: Messi must serve Mbappe. Kilian has been at the club for 5 years, and Leo should respect him
Ronald Koeman: It is difficult for Barca to stay at the level of the top teams, taking into account the changes. We need to be realistic