Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Asuntolainat | Danske Bank: Korkojen nousu jatkuu ensi vuonna, mutta pysähtyy ennen kesää

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki uskoo taantumariskin pysäyttävän euriborien nousun viimeistään ennen kesää.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Kuva:  Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennakoi, että muun muassa asuntolainojen viitekorkoina käytettyjen euriborien nousu pysähtyy ennen ensi vuoden kesää.

Korot ovat nousseet tänä vuonna ripeästi, joskin viimeisen viikon aikana suomalaisten suosituin asuntolainojen viitekorko, 12 kuukauden euribor on kääntynyt roimaan laskuun.

Korko noteerattiin keskiviikkona 2,363 prosenttiin, kun vielä runsasta viikkoa aiemmin vuoden euribor oli 2,625 prosentissa.

Kuoppamäki kuitenkin pitää korkojen nousua todennäköisenä myös ensi vuonna.

”Rahoitusmarkkinoilla hinnoitellaan tällä hetkellä merkittävää todennäköisyyttä vielä suuremmalle korkojen nousulle ensi vuonna. Korot ovat nousseet vauhdilla oltuaan vuosia ennätyksellisen matalalla”, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Vuoden euribor painui negatiiviseksi talvella 2016. Nollakorkojen aika jatkui huhtikuuhun saakka. Sen jälkeen korkojen nousuvauhti on ollut ennennäkemättömän nopea.

Samalla inflaatio on kiihtynyt nopeasti Euroopassa ja Suomessa. Inflaatio on nostanut suomalaisten asumiskustannuksia etenkin energian ja ruoan kallistumisen muodossa.

Kuoppamäki arvioi, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa ohjauskorkoja lokakuussa, joulukuussa ja helmikuussa.

”Taantumariski pakottanee EKP:n keskeyttämään koronnostosyklinsä markkinan hinnoittelua aikaisemmin. Taantuma myös vähentäisi inflaatiopaineita. Tämä tarkoittaisi euriborien nousun seisahtumista jo ennen ensi kesää”, hän sanoo tiedotteessa.