Parkkihalleissa on kuitenkin yksi ylivoimainen ärsytyksen aihe: maksuautomaatin etsiminen. 42 prosenttia autoilijoista kertoo sen ärsyttävimmäksi parkkihallipysäköinnin maksamisessa, Easyparkin selvitys kertoo.

Eniten parkkihallissa maksuautomaatin perässä hortoilu harmittaa pääkaupunkiseutulaisia, joista liki puolelle se on ykkösärsytys. 86 prosenttia suomalaisista toivoisi, että parkkihallipysäköinnin voisi maksaa menemättä maksuautomaatille.

Parkkihallien suosio on korkealla joka puolella maata, mutta noiden ärsytyksen kohteiden kannalta on haaste, että niin kutsuttu kamerapysäköinti tunnetaan vielä keskinkertaisesti. Kamerapysäköinti on kätevin tapa maksaa parkkihallipysäköinti ilman maksuautomaatille suunnistamista.

Suomalaisten mielipiteet selviävät EasyParkin tutkimusyhtiö Bilendillä teettämän kyselytutkimuksen vastauksista. Tutkimukseen vastasi 1002 suomalaista, joilla on ajokortti ja auto käytössään.

Suomalaisilla on parkkihalleissa yksi ärsytyksen aihe ylitse muiden. Se on maksuautomaatin etsiminen. 42 prosenttia ihmisistä kertoo sen ärsyttävimmäksi parkkihallipysäköinnin maksamisessa.

”Eniten parkkihallissa maksuautomaatin perässä haahuilu sapettaa pääkaupunkiseutulaisia. Liki puolet heistä sanoo sen ärsyttävimmäksi osaksi parkkihallimaksamisessa”, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen toteaa.

”Ärtymyksessä näkyä myös arjen nopeampi tempo pääkaupunkiseudulla. Siis se klassinen, että Helsingissä ärsyttää, jos metroa joutuu odottamaan viisi minuuttia”, Kolehmainen lisää.

Pohjoissuomalaisia sen sijaan kismittää parkkihallissa yhtä lailla maksuautomaatin etsiminen kuin paperisen pysäköintilipukkeen säilyttely. 20 prosenttia pohjoissuomalaisista myös sanoo, että parkkihallien suurin ongelma on se, että niitä on liian vähän.

53 prosenttia suomalaisista autoilijoista parkkeeraa keskustoissa yleensä parkkihalliin. Erityisen kernaasti parkkihalleja hyödyntävät eteläsuomalaiset.

”Suomalaisten suhtautuminen parkkihalleihin on yllättävänkin samansuuntaista joka puolella. Se yllättää siksi, että Suomessa kuitenkin autoilijoiden määrät, keskusta-autoilun määrät ja keskusta-alueiden rakenteet poikkeavat toisistaan huomattavasti eri paikoin”, Kolehmainen sanoo.

86 prosenttia suomalaisista toivoisi, että parkkihallipysäköinnin voisi maksaa menemättä maksuautomaatille. Laajaan toiveeseen on olemassa jo vastaus, sillä osassa Suomenkin parkkihalleista pysäköimisen voi maksaa mobiilisovelluksella, joka reagoi ulosajoaukolle asennettuun kamerateknologiaan.

Kamerapysäköinnissä parkkihallissa on kamerat, jotka tunnistavat ajoneuvon rekisterikilvestä ja tieto saapumisesta sekä poistumisesta menee sitä kautta maksusovellukseen.