Yhdysvaltojen presidentti sanoi maanantaina, ettei uuden koronavariantin omikronin takia tarvitse pelätä. Hän ei myöskään nähnyt syytä uusille sulkutiloille tai matkustusrajoitusten laajentamiselle.

– Tässä variantissa on syytä huoleen, mutta ei paniikkiin, Biden sanoi

– Meillä on tänä päivänä enemmän keinoja tätä varianttia vastaan taistelemiseen kuin koskaan aiemmin.

Biden totesi, että on vain ajan kysymys milloin omikronia alkaa esiintyä myös Yhdysvalloissa. Johtava lääketieteellinen neuvonantaja Anthony Fauci uskoo Bidenin mukaan nykyisten rokotteiden tepsivän myös uuteen varianttiin ja lisäannokset antavat paremman suojan.

Presidentti lupasi ”yksityiskohtaisen strategian” talveksi. Siihen eivät kuulu rajoitukset vaan laajemmat rokotukset, tehosteannokset, testaukset ja ”muut” asiat.

– Taistelemme tätä varianttia vastaan tieteellä, asiantuntemuksella ja nopeudella, emme kaaoksella ja sekaannuksella.

Valkoinen talo tiedotti myöhemmin, että yksityiskohtia on luvassa torstaina.

Yhdysvallat alkoi maanantaina rajoittaa matkustamista kahdeksasta eteläisen Afrikan maasta. Syyksi Biden kertoi, että Yhdysvalloille annetaan näin aikaa saada enemmän ihmisiä rokotettua. Hän myös kehotti ihmisiä käyttämään maskeja sisätiloissa ja julkisilla paikoilla, joissa on paljon ihmisiä.

G7-maiden terveysministerit kutsuivat hätäkokoontumisensa jälkeen maanantaina yhteislausunnossaan omikronia erittäin tarttuvaksi ja vaativat ”pikaisia toimia”.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi omikronin muodostavan ”hyvin korkean” riskin maailmanlaajuisesti, vaikka kyseisestä variantista tiedetään toistaiseksi sangen vähän.

Monet maat ovat kieltäneet maahantulon eteläisestä Afrikasta tai jos henkilö on käynyt kyseisellä seudulla kahden viikon sisään. Toistaiseksi Israel ja Japani ovat sulkeneet rajansa täysin ulkomaalaisilta ja Marokko on sulkeutunut kahdeksi viikoksi myös omilta kansalaisiltaan.