Finland

"Bidenin Euroopan-matka meni loisteliaasti" – asiantuntijat arvioivat presidenttien tapaamista Genevessä

Geneven huippukokouksessa ei saavutettu suuria, mutta presidenttien tapaaminen tuo selkeyttä Yhdysvaltojen ja Venäjän välille.

”Yhdysvallat on lähtenyt perinteisemmälle linjalle. Se liittoutuu pienten ja keskisuurten demokraattisten valtioiden kanssa”, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Putinin ja Bidenin tapaaminen tuo Yhdysvaltojen ja Venäjän välille diplomaattista normaaliutta ja keskusteluyhteyttä, arvioivat johtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ja tutkimusjohtaja Hanna Smith Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta.

– Maiden välisessä suhteessa on ollut paljon ongelmia, ja nyt halutaan paaluttaa, mistä ollaan samaa mieltä ja mistä ollaan eri mieltä. Tämä oli vasta ensi kosketus hallintojen välillä, joilla on hyvin eri näkökulma siihen, miksi ollaan tässä jäätyneessä, huonossa suhteessa, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Biden halusi tavata Putinin G7-maiden ja Naton tuki takanaan. Myös Putin pääsi kertomaan, mitkä ovat Venäjän niin sanotut punaiset linjat, joita ei voi ylittää.

Huippukokouksessa presidentit keskustelivat muun muassa kyberturvallisuudesta, ihmisoikeuksista ja Ukrainan tilanteesta sekä onnistuivat sopimaan diplomaattien palauttamisesta asemapaikoilleen Moskovaan ja Washingtoniin.

– On hyvin tärkeää, mitä presidentti Bidenkin korosti, että että nämä asiat on kertaalleen keskusteltu kasvokkain. Jännite maiden välillä on ollut sen verran suuri, että tällaista tapaamista ehdottomasti tarvittiin, sanoo Hanna Smith.

Uutinen päivittyy.

Football news:

Diego Costa can move to Besiktas. He is offered 3 million euros a year and 2 million for signing
Richard Dunn: Diash is young, but he has a special aura around him. He will be able to claim the captaincy at City
Rafael Benitez: Working at Everton is a chance to show that I want and can compete with anyone
Davide Calabria: It's even better if no one believes in Milan. Our goal is to add
Lyon made a request to Chelsea for Emerson. The defender of the Italian national team is Interesting to Inter and Napoli
Lewandowski trained on the weekend to get in shape before the start of the season
I'm Cristiano Ronaldo and I only send the ball into the net. The forward refused the crossbar challenge in Real Madrid