Britannian hallitus ilmoitti talouspaketista sen jälkeen, kun oppositio, työntekijä- ja työnantajajärjestöt vaativat toimia korvaamaan pian päättyvää lomautettujen palkkatukea. Valtiovarainministeri Rishi Sunak kertoi parlamentille marraskuussa alkavasta työpaikkojen tukiohjelmasta, joka kestää puoli vuotta.

Se on suunnattu yrityksille, jotka joutuvat koronapandemian vuoksi leikkaamaan työntekijöiden työtunteja. Työnantaja maksaisi työskennellyistä tunneista kuten aiemminkin sekä kolmanneksesta leikattuja tunteja.

Valtio maksaisi toisesta kolmanneksesta vähennettyjä tunteja, mutta enintään vajaat 700 puntaa eli noin 760 euroa kuussa. Työntekijän täytyy työskennellä ainakin kolmannes normaaleista tunneista.

Uutta tukea ei voi hakea lomautetuille työntekijöille, kuten aiempaa tukea, joka päättyy asteittain lokakuun loppuun mennessä.

”Kun olemme nyt kriisin erilaisessa vaiheessa, voimme kohdentaa tukea paremmin niille yrityksille, jotka todella tarvitsevat apuamme. Esimerkiksi isompien yritysten on pystyttävä osoittamaan, että niiden tulot ovat laskeneet”, Rishi Sunak totesi tiedotustilaisuudessa.

Hän myönsi, ettei kaikkia työpaikkoja pystytä säästämään. Maaliskuusta lähtien arviolta 695 000 brittiä on menettänyt työpaikkansa.

Kannustusta yritysmaailmasta

Valtiovarainministeri Sunakin arvio on, että kustannukset olisivat kuukaudessa 300 miljoonaa puntaa jokaista miljoonaa tuettua kohti. Uusi ohjelma on kustannuksiltaan lomautettujen palkkatukea halvempi.

Sunakin ilmoitus on otettu myönteisesti vastaan yrityksiä edustavissa järjestöissä.

”Nämä valtiovarainministeriön rohkeat askeleet säästävät satojatuhansia elinkelpoisia työpaikkoja tänä talvena. On oikein kohdistaa apu työpaikkoihin, joilla on tulevaisuutta, mutta jotka voivat olla vain osa-aikaisia kysynnän ollessa matalalla tasolla”, elinkeinoelämän kattojärjestön CBI:n toimitusjohtaja Carolyn Fairbairn totesi.

Hotelli- ja ravintola-alaa edustavan UKHospitality-järjestön toimitusjohtaja Kate Nicholls pitää hallituksen toimia oikeansuuntaisina.

”Lähes miljoona ihmistä sektorillamme on yhä lomautettuna. Haluamme hallituksen menevän pidemmälle ja myöntävän, että alaamme kohtaan on asetettu tiukempia rajoituksia, ja maksavan kaikkien leikattujen työtuntien kustannukset”, Nichollsin lausunnossa sanotaan.

Valtionvelka paisumassa edelleen

Uusiin toimiin kuuluu myös itsensä työllistäjien tuen jatkaminen sekä koronan vuoksi myönnettyjen yrityslainojen maksuajan pidennys kuudesta kymmeneen vuoteen. Hotelli- ja ravintolasektorin arvonlisävero leikattiin heinäkuussa 20 prosentista 5 prosenttiin ja etua jatketaan maaliskuun loppuun.

Valtiovarainministeriön oli määrä antaa budjettiesitys marraskuussa, mutta sitä on lykätty. Rishi Sunak ei ole ilmoittanut, miten erilaiset koronan aiheuttamat tukitoimet aiotaan rahoittaa.

Sunakin mukaan tähän mennessä on käytetty kansalaisten, yritysten ja julkisen sektorin tukemiseen 190 miljardia puntaa. Lähes 12 miljoonan ihmisen palkat on maksettu ja yli miljoonaa yritystä on saanut tukea, lainoja ja veronalennuksia.

Taloustutkimuksen konsulttiyritys Capital Economics laskee, että tuoreimman tukipaketin kustannukset olisivat noin viisi miljardia puntaa. Budjettivuonna 2020-21 valtio voisi joutua ottamaan lainaa 370 miljardia puntaa, mikä nostaisi velan suhteessa bkt:hen 102 prosenttiin.