Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Cheerleadingin tuore maailmanmestari Rosanna Toivonen, 28, sai pysäyttävän diagnoosin – edessä rintojen poisto: ”Iso shokki”

Rosanna Toivonen kertoo elämästä syövälle altistavan geenivirheen kanssa.

Suomen naisten cheerleading-maajoukkueen kapteeni Rosanna Toivonen päättää upean uransa ensi keväänä.

Kun Suomen naisten cheerleading-maajoukkue voitti viime sunnuntaina MM-kultaa, he tilasivat pizzat.

Maailmanmestarit olivat katsoneet kisoja Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsevassa Sporttitalossa skriiniltä. Joka maan kisasuoritukset oli tehty jo kolme viikkoa aiemmin omissa kuplaolosuhteissa. Nyt ne näytettiin ja pisteytettiin.

Ja tulos oli upea: Suomen naisille tuli kolmas maailmanmestaruus putkeen!

– Olimme onnellisia ja huojentuneita. Istuimme kisastudion lattialla, söimme pizzaa ja mietimme, että tähän tämä kulminoitui, naurahtaa joukkueen kapteeni ja ikäpresidentti Rosanna Toivonen, 28.

Sen villimmin ei juhlittu.

– Olimme heti, että okei, mitä seuraavaksi. Olemme kunnianhimoisia ja tavoitteellisia urheilijoita aina myös kisojen jälkeen, Toivonen sanoo.

– Sellainen bilettäminen ei varsinaisesti siihen meidän juttuumme kuulu.

Toivosen omassa elämässä on viime aikoina tapahtunut paljon, vaikeitakin asioita. Se on pakottanut hänet pysähtymään.

Helsingissä kasvanut Toivonen oli 8-vuotias, kun hän näki ensi kerran cheerleadingia. Hän ajatteli, että ”vau”.

Yksitoistavuotiaana hän kokeili sitä itsekin, mistä alkoi yhä edelleen jatkuva rakkaus ja omistautuminen lajille, joka vaatii äärimmäistä tunnollisuutta ja kurinalaisuutta.

Rosanna Toivonen sanoo laittaneensa cheerleadingin kaiken muun edelle elämässä.

Kovimmillaan Toivonen on tehnyt lajitreeniä kaksitoista tuntia viikossa, minkä päälle on ollut vielä aerobiset treenit ja muu kuntoilu.

– Olen aina pistänyt cheerleadingin kaiken muun edelle, kilpailuhenkiseksi itseään luonnehtiva Toivonen sanoo.

– En ole pystynyt näkemään kavereitani niin paljon, mutta sitten taas toisaalta olen saanut parhaimmat ja pitkäaikaisimmat ystäväni tämän lajin parista. Olen tehnyt valintoja ja priorisoinut.

Toivosen kanssa Suomi on menestynyt häkellyttävän hyvin ja suistanut lajin synnyinmaan Yhdysvallat pois valtaistuimelta. Se on suorastaan ihme.

– Pitkäjänteisyys, periksiantamattomuus ja joukkueen yhtenäisyys. Se suomalainen mentaliteetti, sisu, Toivonen sanoo menestyksen salaisuuden.

– Olemme tehneet tosi monta vuotta töitä sen eteen, että pääsisimme maailman huipulle.

Menestys on pantu merkille. Vuonna 2019 Toivonen sai maailmanmestarijoukkueen kapteenina kutsun Linnan juhliin. Valtakunnallinen tunnustus nosti tunteet pintaan.

– En ollut ikinä itkenyt sellaisia onnenkyyneliä kirjeen takia. Käteni vain tärisivät.

Syksyllä 2019, joitakin kuukausia ennen Linnan juhlia, Toivonen sai järkyttäviä uutisia. Urheilijalle kerrottiin, että hänellä on syövälle altistava geenivirhe.

Perinnöllinen BRCA-1-geenimutaatio nostaa riskin sairastua rintasyöpään pelottavan isoksi, jopa 80 prosenttiin.

Geenivirhe oli paljastunut Toivoselle testeissä, kun hänen äitinsä oli sairastanut rintasyövän jo kahdesti, minkä jälkeen äidillä todettiin geenivirhe. Tämän takia myös Rosanna ohjattiin tutkimuksiin, joissa tulos oli sama.

– Olihan se iso shokki, Toivonen sanoo silmät kostuen.

Alkujärkytyksen jälkeen urheilijaluonne päätti, ettei vaivu epätoivoon. Kaikella, jopa näinkin hirvittävällä tilanteella, täytyi olla hopeareunus, jonka Toivonen myös löytäisi.

– Olen tosi iloinen ja onnellinen siitä, että tiedän tästä geenivirheestä, hän sanoo.

– Aiemmin oli epätietoisuutta ja tiesin vain, että suvussamme on ollut rintasyöpää ja pitää oikeasti tarkkailla omaa kehoa. Nyt kun sain tietää tästä, niin tiedän myös, että okei, ne todennäköisyydet syöpään ovat todella isot.

Tieto toi Toivoselle mahdollisuuden ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Niihin hän aikoo myös ryhtyä.

Syövälle altistavan geenivirheen paljastuminen oli järkytys Rosanna Toivoselle, mutta toisaalta se antaa mahdollisuuden ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.

Toivonen on päättänyt mennä rintojenpoistoleikkaukseen.

– Se on ollut minulle selvää, että haluan ryhtyä siihen, hän sanoo ja kertoo olevansa leikkausjonossa.

Leikkaus minimoi syöpäriskin muutamaan prosenttiin.

– Haluan olla askeleen edellä sitä syöpää, Toivonen ilmoittaa tomerasti.

Geenivirhe nostaa myös munasarjasyövän riskiä merkittävästi. Ennaltaehkäisevään poistoleikkaukseen voi hakeutua aikaisintaan 35-vuotiaana.

Aihe on rankka, mutta Toivonen haluaa puhua siitä, koska hän itse huomasi, ettei geenivirheestä ole vielä hirveästi tietoa tai vertaistukitarinoita tarjolla.

– Tämä geenivirhe on iso ja vakava juttu, mutta nyt voin ainakin vaikuttaa tulevaisuuteeni jo etukäteen, Toivonen sanoo.

– En anna tämän musertaa itseäni. Urheilun kautta olen oppinut kääntämään asiat positiiviseksi.

Rosanna Toivonen, Anna-Kaisa Lukkari ja Emmi Reenkola palasivat vuoden 2019 MM-kisoista kultamitalit kaulassa.

Elämänsä onnellisimmat hetket Toivonen on kokenut MM-kisojen lavalla Floridan Orlandossa, hulppeassa cheerleadingia varten rakennetussa areenassa, jossa kisat joka kevät järjestetään. Vain korona teki poikkeuksen.

Upean uransa auringonlaskuun ratsastava nainen haluaa kokea tutun kisahuuman vielä kerran, ensi huhtikuussa.

– Luulin jo, etten enää ikinä pääse kokemaan sitä, hän herkistyy.

Syöpäriskiin liittyvät toimenpiteet vääjäämättä lopettavat uran, mutta eivät vielä. Toivonen treenaa täysillä kohti ensi vuoden kisoja.

– Jännitän muuten tosi paljon esiintymistä, mutta cheerleadingissa pystyn jo nauttimaan siitä. Saan siitä valtavasti energiaa.

Rosanna Toivonen toimii cheerleadingissa myös valmentajana.