Finland

CNN: Kiinalaisessa ydin­voimalassa säteily­vuoto

Voimalan omistajiin kuuluva ranskalaisyhtiö vahvistaa, että voimalassa ratkotaan "suorituskykyyn liittyviä asioita".

Taishanin ydinvoimala sijaitsee Etelä-Kiinassa (arkistokuva rakennustyömaasta).

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Framatone vahvisti maanantaina työskentelevänsä yhdessä Etelä-Kiinassa sijaitsevan Taishanin ydinvoimalan kanssa ratkaistakseen "voimalan suorituskykyyn liittyviä asioita". Amerikkalaisen CNN-uutiskanavan mukaan voimalassa on säteilyvuoto.

Framatone kertoo kiinalaisviranomaisilta saamiinsa tietoihin viitaten, ettei säteilyä koskevia turvarajoja ole ylitetty.

CNN:n mukaan ranskalaisyhtiö olisi jo aikaisemmin lähettänyt Yhdysvaltain energiaministeriölle tiedonannon, jossa se kertoi kiinalaisviranomaisten nostaneen säteilyrajoja, jotta voimalaa ei suljettaisi.

CNN:n haltuunsa saaman tiedonannon mukaan vaarallisia jalokaasuja on päässyt ilmoille niin paljon, että ne ovat vaaraksi ympäristölle. Tiedonannossaan Framatone ottaa myös esille mahdollisuuden, että Yhdysvalloilta pyydettäisiin apua tilanteen ratkaisemiseksi.

CNN:n tietojen mukaan voimalan tilanne ei ole kriittinen, mutta asiaa on silti käsitelty Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvoston kokouksissa.

Yhdysvaltain energiaministeriön lähteet vakuuttivat uutiskanavalle, että jos ydinvoimalan tilanne olisi niin paha, että se aiheuttaisi vaaraa ihmisille, Yhdysvaltojen olisi pakko julkistaa sitä koskevat tiedot nykyisten ydinvoimasopimusten mukaisesti.

Framatone omistaa voimalan yhdessä valtiollisen kiinalaisyhtiön China General Nuclear Power Groupin kanssa.

Football news:

Fati started working with the ball. The Barca winger has not played since November due to a knee injury
De Jong has a calf muscle sprain. Barca midfielder will miss part of the pre-season
Back in November, De Bruyne told Guardiola that City should buy Grealish
Liverpool wants to get 12.75 million pounds for Shaqiri
Grealish to City for 100 million is the most expensive transfer in the history of the Premier League. With Pep, the club spent a billion euros
Grealish has already signed a contract with Man City and talked to Guardiola
VAR reforms in the Premier League: offside lines will make it thicker, they will not assign penalties for small contact (as with Sterling against Denmark)