Finland

Eduskunta | Eduskunta tivasi ravintolalain aluejaosta: ”Multian ainut lounasravintola pannaan kiinni, vaikka kunnassa ei ole yhtään tautitapausta”

Eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun ravintolat kolmeksi viikoksi sulkevasta hallituksen esityksestä. Lomautuksien neuvotteluaikoihin haluttiin lyhennystä, ministeri torjui.

Työministeri Tuula Haatainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 2. maaliskuuta 2021.­

Muun muassa sulkutoimien alueellinen kohdentuminen ja korvaukset ravintolayrittäjille herättivät kysymyksiä, kun eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun hallituksen maanantaina esittelemästä ravintolat sulkevasta laista.

Hallituksen esityksen mukaan ravintolat on määrä sulkea kolmeksi viikoksi 8.–28. maaliskuuta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ruoan ulosmyynti olisi edelleen sallittua.

Salissa vallitsi laaja yhteisymmärrys siitä, että rajoitustoimia tarvitaan. Useampi edustaja halusi kuitenkin tietää esimerkiksi, onko hallituksen esitys ravintoloiden sulkemisesta riittävän tarkkarajainen ja oikeasuhtainen.

”Esimerkiksi nyt Multian kunnan ainut lounasravintola pannaan kiinni, vaikka kunnassa ei tällä hetkellä ole yhtään tautitapausta”, ihmetteli esimerkiksi hallituspuolue keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Hän halusi tietää, onko mahdollista, että lakia tulkittaisiin tarkkarajaisemmin esimerkiksi kunta- tai seutukuntakohtaisesti. Hallituksen esitys lähtee maakuntatasolta, eli ravintolat on suljettava maakunnissa, jossa epidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Perustason maakunnissa ravintolat saavat olla auki.

Samalla asialla olivat muun muassa kokoomuksen Markku Eestilä ja keskustan Hanna-Leena Mattila.

”Maakunnan kaikkien ravintoloiden sulkeminen ei tunnu kohtuulliselta, jos tautitapaukset ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin”, Mattila sanoi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) vastasi kysyjille, että kuntatasolle meneminen ”olisi aika mahdoton tie.”

”Jos meillä olisi rinnakkain kaksi kuntaa, joista toisessa meillä on ravintolat suljettu ja toisessa auki, niin voi vain kuvitella, että kohta virus on myös siellä toisessa kunnassa ja asiakkaiden mukana menee”, Haatainen sanoi.

Maakunnat, joilla ravintolat suljetaan, on määrä määritellä valtioneuvoston asetuksella lain hyväksymisen jälkeen.

Useampi kansanedustaja tivasi myös korvauksista ravintolayrittäjille.

Kokoomuksen Timo Heinonen moitti, ettei hallituksen esityksessä oleva korvaussumma, 50 miljoonaa euroa, ole lainkaan täysimääräinen korvaus ravintoloille. Summan tulisi olla noin 140 miljoonaa euroa kolmesta viikosta, hän laski.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi, ettei hallituksen esityksessä lukeva luku ole lopullinen lukema käytettävissä olevasta summasta, vaan pikemminkin viime vuoden pohjalta tehty virkamiesarvio. Tarkkaa korvaussummaa hän ei halunnut luvata.

Lintilä sanoi, että ravintolayrittäjille tuleva tuki valmistellaan nyt nopeasti jonkinlaisena kustannustuki 3B-mallina. Kustannustuki kolmonen, joka on ollut lausuntokierroksella, yritetään puolestaan saada eduskuntaan viimeistään ensi viikolla.

Ministereiltä kysyttiin myös useammalla suulla, eikö käyttöön voitaisi saada lakia, jolla lomautusten neuvotteluaikaa lyhennettäisiin, kuten tehtiin viime vuonna.

Lomautusten edellyttämä ilmoitusaika on normaalisti 14 päivää, väliaikaisella lainsäädännöllä sitä lyhennettiin viime vuonna viiteen päivään.

”Vaikka yritys olisi tehnyt lomautusilmoituksen samanaikaisesti kun hallitus piti tiedotustilaisuuttaan tästä, niin käytännössä lomautus menee sulkemisen jälkeiseen aikaan. Eli työntekijät ovat työssä, vaikka ravintolat eivät saa olla auki”, perusteli perussuomalaisten Vilhelm Junnila.

Työministeri Haatainen muistutti, että viime vuonna vastaava järjestely tehtiin työmarkkinajärjestöjen keskinäisellä sopimuksella. Lisäksi se koski kaikkia aloja. Nyt kyseessä olisi vain ravintola-ala.

”Työsopimuslaki ja yhteistoimintalaki ovat yleislakeja ja ne koskevat kaikkia aloja. Nyt tämä koskee vain ravintola-alaa. Olisi aika erikoista, jos tekisimme vain yhtä alaa koskeva lainsäädäntöesityksen”, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa lomautuksissa on kyse loppupeleissä rahasta, ja kustannuksia pyritään korvaamaan alalle osoitettavan tuen kautta.

Useat edustajat olivat myös huolissaan henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden tilanteesta. Hallituksen esityksen mukaan ne saavat pysyä auki.

Kokoomuksen Heinonen vetosi samaan kuin matkailu- ja ravintola-alaa edustava Mara aiemmin: henkilöstö- ja opiskelijaravintolat menettävät suuren osan myynnistään, vaikka ne saavat olla auki. Niille ei kuitenkaan tulisi korvauksia, koska niitä ei pakoteta sulkeman.

Vihreiden Bella Forsgrén tarttui erityisesti opiskelijaravintoloiden tilanteeseen. Hän muistutti, että hallituksen esitys lähtee siitä, että auki saavat olla henkilöstöravintoloiden kaltaiset ravintolat, jotka ovat suljettuja yleisöltä. Tähän luetaan opiskelijaravintolat, joihin kuitenkin on ulkopuolisilla pääsy.

Forsgrén laski, että opiskelijaravintoloiden myynti laski viime kevään sulun aikana 85 prosenttia.

”Nämä ovat todella isoja lukuja. Olisin toivonut, että tällä toisella kierroksella oltaisiin otettu näiden tiettyjen ravintolaryhmien huoli paremmin huomioon.”

Hallituksen esitystä käsittelee seuraavaksi talousvaliokunta, jolle lausunnon antaa perustuslakivaliokunta.

Football news:

I don't think Barcelona is any better. Koeman on the fight for the La Liga title with Real Madrid, Atletico and Sevilla
Koeman on Minges: In Barca, you should always play actively. Pedri, Araujo also played below their level
Ronald Araujo: For Barca, all matches are finals. We won Getafe-this is the main thing
Messi gave a penalty to Griezmann with a double against Getafe-Antoine scored
Barcelona won 7 of the last 8 La Liga matches-lost to Real Madrid
Semin about the Super League: European football has the fairest traditions
Agnelli and Ceferin were preparing a joint statement because of the rumors about the Super League. The head of Juve turned off the phone before the announcement of the tournament