Suojaamaton "ludelava" ihmetyttää Itä-Helsingissä. LUKIJAN KUVA

Iltalehteen otti yhteyttä Itä - Helsingissä asuva nainen . Hän huomasi sosiaalisessa mediassa kuvan " ludelavasta " , joka seisoo erään alueen taloyhtiön edustalla .

- Sain perjantai - iltana viestin, että onko tämä tottakaan .

Kyseessä on tavanomainen roskalava, jonne ihmiset vievät tavaraa .

Ilmeisesti ainakin yhdessä kerrostalon asunnossa on ollut luteita ja asukkaat ovat voineet viedä lavalle luteiden saastuttamia huonekaluja .

Lava on ollut kadulla ainakin viikonlopun yli .

- Ihmiset ovat ilmeisesti keränneet tavaraa lavalta . Siellä oli laitettu kasseihin tavaraa ja lastattu autoon tavaraa .

Kuormalavalta oli haettu huonekaluja piittaamatta mahdollisista luteista. LUKIJAN KUVA

" Luteita ympäri ämpäri "

Naista ihmetyttää, ettei lavaa ole suojattu tai valvottu mitenkään . Myöskään sinne vietyjä tavaroita ei ole suojattu .

- Ei ole suojattu, muovitettu tai kelmutettu, vaan ne tavarat on vain viskattu sinne . Nyt niitä luteita leviää ympäri ämpäri

Nainen kertoo, että asukkaat ovat olleet yhteydessä talon huoltoyhtiöön, josta on ensin sanottu, että asia ei kuulu heille . Myöhemmin lavan kylkeen teipattiin lappuja, joissa lukee " ludelava " .

- Tänään iltapäivällä lava vietiin pois ja hetken päästä tuotiin takaisin .

Talon alakerrassa on päiväkoti . " Ludelava " on myös lapsille kiinnostava leikkikohde .

- Puistattaa ajatuskin, hän kertoo .

Luteet ovat olleet riesa jo vuosia Helsingissä. MOSTPHOTOS

Ei ensimmäinen kerta

Iltalehti tavoitteli talon huoltoyhtiötä selitystä varten, mutta ei toistaiseksi saanut vastausta .

Ludeasioiden kanssa vuosia työskennellyt Reijo Tanskanen Suomen Tuholaispalvelusta kertoo törmänneensä vastaavaan aiemminkin .

- Olisi hyvä olla vähintään pressu päällä tuommoisissa, tai sitten se ei saisi olla siellä yötä myöten . Moni on vienyt sitten tavarat jo ihan tuntien sisällä . Tuo on huono tapa, mutta olen sitä itse nähnyt . Vaikka olisi millä kielellä kirjoitettu, ne tavarat häviävät . Noissa on vaikea sanoa onko se hyvä vai huono, mutta ei se pelkkä lappu riitä . Eihän se pressukaan riitä, kun uteliaat käyvät katsomassa sinne alle .

Kun luteiden saastuttamia huonekaluja hävittää, ne olisi Tanskasen mukaan hyvä paketoida kelmuun .

- Jos on yksi asunto, joka tyhjennetään, sen lavan pitäisi olla siinä vain sen hetken, kun asunto on tyhjennetty ja lava lähtee samalla pois . Tuossa on joku muu idea ollut .

Tanskanen sanoo, että ludeongelma on Helsingissä ollut paha jo viisi vuotta .

- Ongelma Helsingin alueella on ollut paha jo viisi vuotta . Kaikki asukkaat eivät ilmoita, koska se on noloa ilmoittaa . Eräässä asunnossa meni puoli vuotta, kun ei haluta luoda hysteriaa, eikä jokaista asuntoa tarkastettu . Eräs ilmoitti puoli vuotta myöhemmin, että olisiko hänellä luteita, kun toinen asunto oli tyhjennetty .

Tanskasen mukaan luteet on kyllä aina saatu hävitettyä . Huonekalujakaan ei tarvitse hävittää, elleivät ne ole " luteista mustanaan " .