Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Energia | Yhdysvallat syyttää suuria öljynviejiä liittoutumisesta Venäjän kanssa

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat aikoo jatkaa öljyn vapauttamista markkinoille varmuusvarastoistaan.

Öljyviejämaiden Opec-järjestön jäsenmaiden edustajia tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva:  Vladimir Simicek / AFP

Yhdysvaltain hallinto syyttää öljynviejämaiden Opec+-ryhmää lähentymisestä Venäjän kanssa.

Saudi-Arabian ja Venäjän johtamat Opec+-maat päättivät keskiviikkona leikata raakaöljyn päivätuotantoansa kaksi miljoonaa barrelia. Kyseessä on suurin tuotantoleikkaus sitten pandemiavuoden 2020.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre sanoi päätöstä uutistoimistojen mukaan ”virheeksi” ja ”väärin arvioiduksi”.

Pierre kommentoi päätöstä keskiviikkona Yhdysvaltain presidentin Air Force One -lentokoneessa sanomalla, että ”on selvää, että Opec+ on liikkumassa Venäjän suuntaan tämän päivän ilmoituksella”.

Ennen keskiviikon kokousta Yhdysvallat yritti brittilehti Financial Timesin mukaan lobata Opec+-maita päätöstä vastaan.

Yhdysvallat, Euroopan unioni ja muut länsimaat yrittävät eristää Venäjää maailmantaloudesta, jotta sen kyky sotia Ukrainaa vastaan heikkenisi. Venäjän talous nojaa energiatuotteiden vientiin.

Lue lisää: Öljynviejä­maat sopivat kahden miljoonan tynnyrin leikkauksesta tuotantoon

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ”pettynyt” Opec+-ryhmän päätökseen.

”Presidentti on pettynyt Opec+-ryhmän lyhytnäköiseen päätökseen leikata tuotantoa samaan aikaan, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa negatiivisesti maailmantalouteen”, sanoivat Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan ja presidentin talousneuvonantaja Brian Deese Valkoisen talon tiedotteessa.

Neuvonantajat kertoivat, että Yhdysvallat aikoo tutkia keinoja lisätä Yhdysvaltain energiatuotantoa ja vähentää Opecin valtaa öljyn hintaan.

Neuvonantajien mukaan Yhdysvallat jatkaa myös öljyn vapauttamista markkinoille strategisista varastoistaan ”tarvittaessa”.

Hallinto oli ilmoittanut aiemmin, että se on sitoutunut lopettamaan öljyn vapauttamiseen varmuusvarastoistaan lähiviikkoina.

Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat ilmoitti vapauttavansa varmuusvarastoistaan markkinoille 180 miljoonaa barrelia toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Viime kuussa historiallisen suuren öljymyynnin ajanjaksoa pidennettiin marraskuulle.

Jättimyyntien seurauksena Yhdysvaltojen varmuusvarastojen määrä on laskenut alimmilleen sitten vuoden 1984.

Opec+-ryhmään kuuluvat Opec-järjestön jäsenmaat sekä järjestön ulkopuolisia tuottajamaita, joista tärkein on Venäjä.