Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Energiakriisi | Kiinassa otetaan ilo irti Euroopan ongelmista

Kiinalaismedia muistuttaa päivittäin Euroopan energiakriisistä ja inflaatiosta.

Kiinalaismedian uutisia Euroopan energiakriisistä, ruutukaappaukset Global Timesin ja Yicain sivustoilta.

Shanghai

Ei liene kiinalaista, joka ei tietäisi, että eurooppalaisia saattaa paleltaa ensi talvena. Ja että sähkön hinta tulee olemaan hirveä, kaasu on kallista ja inflaatio laukkaa.

Niin ahkerasti kiinalainen media kertoo Euroopan ongelmista. Saattaapa rivien välistä jopa vilkkua vahingonilo.

Maistinpaloja Kiinan mediasta tältä viikolta:

”Kiinalaiset tuottajat ja myyjät työskentelevät kellon ympäri saadakseen toimitettua kovasti tarvittuja lämmityslaitteita eurooppalaisille asiakkaille”, kirjoitti Global Times uutisessaan.

”Joillakin tuottajilla tilaukset ovat kasvaneet kymmenkertaiseksi verrattuna viime vuoteen, kun kuluttajat ympäri EU-maita yrittävät selvitä ensi talven mahdollisesta energiansääntelystä.”

Yicain nettisivu tiesi kertoa, että Kiinan tehtaissa valmistuu myös sähköpeitteitä ja kuumavesipulloja maailmalle rahdattavaksi.

Lähteitä käytetään kiinalaisen median Eurooppaa koskevissa uutisissa valikoidusti: ne ovat joko venäläisiä tai sellaisia eurooppalaisia päättäjiä ja tutkijoita, jotka esittävät kritiikkiä.

Kiinan valtiollinen televisio CCTV kertoi Slovakian pääministerin Eduard Hegerin sanoneen, että maan talous uhkaa romahtaa. Ja että Euroopan keskuspankin pääjohtajan Christine Lagarden mukaan Eurooppa olisi matkalla lamaan.

Kiinassa media on vallanpitäjien ohjailemaa, ja viesti selvä: EU-maiden pakotteet Venäjää vastaan ovat niille itselleen turmiollisia.

Vaikka Kiina ei ole avoimesti valinnut puoltaan Ukrainan sodassa, se on käytännössä ollut Venäjän tukena. Kiinan näkökulmasta Yhdysvallat on ajanut uhkaa kokeneen Venäjän sotimaan. Natoa Kiina pitää Yhdysvaltain käsikassarana.

Lue lisää: Kiina ei todellakaan pitänyt Madridin huippu­kokouksesta – Tulevaisuudessa Kiinan ja Naton jännitteet heijastuvat Suomeenkin

Hyvin usein kiinalaistutkijoiden haastatteluissa ja kommentoivissa teksteissä kuten kolumneissa ja pääkirjoituksissa sanotaan, että Eurooppa on Yhdysvaltain talutusnuorassa. Ja että juuri Yhdysvallat hyötyy Euroopan energiakriisistä, kun Euroopan riippuvaisuus Yhdysvaltoihin kasvaa.

Guanchan nettisivujen kolumnissa spekuloitiin, voisiko Yhdysvallat olla Itämeren kaasuiskun takana.

Kiinalle lienee ollut epämiellyttävä yllätys, kuinka vahvasti ja yhtenäisenä niin kutsuttu läntinen maailma toimi Venäjän hyökättyä Ukrainaan talvella.

Nyt kiinalainen media uutisoi mielellään eurooppalaisten maiden ongelmista ja rintaman rakoilusta ja eripurasta.

Samalla Kiinan oma kansa saa kuvan Euroopasta epävakaana paikkana ja demokratiasta linkuttavana systeeminä, mikä saa Kiinan tuntumaan siinä rinnalla paremmalta.

Kiinalaisilla on omia, tuoreita kokemuksia, mitä energian riittämättömyys tarkoittaa. Pula hiilestä, kylmyys tai kuumuus ja kuivuus ovat ajaneet Kiinassa viime vuosina tehtaita ajoittain kiinni ja kansalaisetkin ovat joutuneet välillä säännöstelemään sähköä.