Kiinan ja Yhdysvaltojen on määrä allekirjoittaa niin sanottu ensimmäisen vaiheen kauppasopimus keskiviikkona Washingtonissa. Sopimuksessa Kiina sitoutuu massiivisiin ja monialaisiin tuoteostoihin Yhdysvalloista, kertoo uutistoimisto Reuters nimettömien ja asiaa tuntevien lähteiden perusteella.

Reutersin mukaan sopimuksessa jyvitettäisiin Kiinalle nykyisten kauppamäärien lisäksi vuosittain 80 miljardin dollarin arvosta teollisuustuotteiden, 50 miljardin dollarin arvosta energiaraaka-aineiden ja 35 miljardin dollarin arvosta palveluiden ostoja Yhdysvalloista.

Lisäksi maataloustuotteiden ostojen Yhdysvalloista Kiinaan olisi määrä lisääntyä kahdessa vuodessa 32 miljardilla dollarilla. Vuonna 2017 Kiina osti Yhdysvalloista 24 miljardilla dollarilla maataloushyödykkeitä.

Vuonna 2018 Yhdysvaltojen vienti Kiinaan oli arvoltaan lähes 180 miljardia dollaria. Samana vuonna Kiinan vienti Yhdysvaltoihin oli noin 558 miljardia dollaria.

Teollisuustuotteiden ostot pitäisivät sisällään yhdysvaltalaisia autoja ja niiden osia, lentokoneita, maatalouskoneita, lääkinnällisiä laitteita ja puolijohtimia. Sopimus voisi tuoda nostetta etenkin lentokonevalmistaja Boeingille.

Useiden lähteiden vahvistamat ostosummat ovat niin valtavia korotuksia aiempien vuosien toteutuneisiin kauppamääriin verrattuna, että asiantuntijat ovat jo ehtineet epäillä niiden realistisuutta.

Esimerkiksi automarkkina on Kiinassa pehmentynyt, ja viime vuonna uusien autojen myynti laski maassa toista vuotta peräkkäin.

Myös raakaöljyn ja nesteytetyn maakaasun tapaisille energiaraaka-aineille voi olla vaikea löytää ostajia Kiinassa 50 miljardin dollarin edestä vuosittain. Muutoksen mittavuutta kuvaa se, että energiaraaka-aineiden kauppa Yhdysvalloista Kiinaan oli vielä vuonna 2018 noin 8 miljardia dollaria, Reuters kertoo. Vastaan voi tulla muitakin ongelmia, kuten se, ettei kiinalaisia öljynjalostamoja ole suunniteltu jalostamaan Yhdysvaltojen raakaöljyä.

Reutersin haastattelema ekonomisti Alicia Garcia Herrero uskoo, että Kiinan todennäköisin tapa lisätä näin massiivisesti ostoja Yhdysvalloista olisi korvata yhdysvaltalaistuotteilla nykyisiä tuotehankintojaan.

Myös maataloustuotteiden hankinnat aiheuttavat vahvoja epäilyksiä, sillä tuontimäärän Kiinaan olisi määrä yli kaksinkertaistua kahdessa vuodessa. Esimerkiksi soijapapua Kiina voisi ostaa selvästi nykyistä enemmän, mutta esimerkiksi viljaostojen tiellä ovat Kiinan omia tuottajia suojelevat tuontikiintiöt. Lisäksi Kiina voisi joutua maksamaan monista maataloustuotteista ylihintaa verrattuna monen kilpailevan tuottajamaan hintoihin.

Kauppasopimuksen sisältö on vielä varmistamaton. Sitäkään ei tiedetä, millaisia sanktioita Kiinalle on sopimuksen mukaan mahdollisesti luvassa, jos sovittuihin tuoteostomääriin ei päästä.