Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ennuste: sähkön kuluttajahinta voi nousta yli 50 senttiin kilowatti­tunnilta

Halvinsähkösopimus.fi-sivuston laatiman hintaennusteen mukaan sähkön kuluttajahinnat saattavat nousta vuoden vaihteessa jopa 50 senttiin kilowattitunnilta.

– Sähkön pörssihinnan odotetaan kasvavan talvea ja vuotta 2023 kohti. Tästä syystä markkinoilla nyt olevat määräaikaiset sopimukset ovat jo selvästi kallistuneet, ennusteessa todetaan.

– Määräaikaisiin sähkösopimuksiin on jo pitkälti hinnoiteltu tulevan talven riskit. Sen sijaan moni toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on vielä ennen talvea saatavilla edullisempaan hintaan. Näiden sopimusten odotetaan kuitenkin kallistuvan roimasti talven vielä lähestyessä.

Ennuste pohjautuu tuoreimpiin tietoihin sähköfutuureista, joiden pohjalta voidaan arvioida sähkön hintoja tulevaisuudessa. Lähteenä selvityksessä on ollut Nasdaq OMX:n tarjoamat tiedot sähköfutuurien hinnoista.

Futuureista on ennakoitavissa kuukauden keskiarvot, joten hintapiikkien aikaan hinnat voivat käydä huomattavasti korkeammalla tasolla.

Ennuste ulottuu lokakuusta ensi vuoden maaliskuuhun. Korkeimmilleen kuluttajahinnat voivat nousta tammikuussa. Tuolloin sähkön arvonlisäverollinen kuluttajahinta voi ylittää 50 senttiä kilowattitunnilta.

Oheisesta graafista näet loka-maaliskuun ajalle laaditun arvion sähkön kuluttajahinnan kehityksestä. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Keväällä hinnat laskussa

Ennusteessa arvioidaan, että ensi vuoden toisella kvartaalilla sähkön hinta olisi keskimäärin 18 senttiä kilowattitunnilta ja kolmannella kvartaalilla hinta painuisi keskimäärin seitsemään senttiin.

– Tämän hetkisen tiedon nojassa halvempia sähkösopimuksia voisi olla tarjolla ensi keväällä. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti, ja sähkösopimusten voivat nousta, jos futuurienkin hinnat nousevat, ennusteessa todetaan.

Ennusteessa huomautetaan, että sähköyhtiöt lisäävät hintoihin oman marginaalinsa.

– Esimerkiksi määräaikaisissa sähkösopimuksissa taas otetaan huomioon myös myöhempien kuukausien odotetut hinnat ja sähköyhtiön hintaan lisäämä riskipreemio.

Halvinsähkösopimus.fi -sivuston ennusteessa muistutetaan, että kuluttajien määräaikaisten sähkösopimusten hinnoitteluun vaikuttavat niin futuurien hinnat kuin sähköyhtiöiden omat arviot. Sähköyhtiöt myös suojaavat hintoja johdannaismarkkinoilla.

Pörssisähkösopimuksen tehneet asiakkaat puolestaan maksavat tunneittain vaihtuvaa hintaa ja sen lisäksi sähköyhtiön marginaalia, mahdollista perusmaksua sekä arvonlisäveroa.

Tällä hetkellä sähkömarkkina on varsin poikkeuksellisessa tilanteessa. Hintaerot ovat markkinoilla suuret ja hintaennusteet voivat muuttua paljon lyhyessä ajassa.